Tres tazas de té

Com ja us vaig comentar, gràcies a bloguzz i Random House Mondadori he pogut llegir la novel·la Tres tazas de té.

Tres tazas de té explica com Greg Mortenson va passar de ser un infermer que treballava per poder-se pagar la seva afició al l’alpinisme, a un emprenedor d’accions humanitàries en un entorn hostil i allunyat de casa seva.

David Oliver Relin & Greg Mortenson - Tres tazas de té

Quan es llegeix un llibre ideològic, cal separar el que transmet de com està escrit. De l’aspecte ideològic no hi ha gaire a dir perquè en cap cas el llibre discuteix la necessitat de col·laborar en l’educació dels nens del Tercer Món, ni dels avantatges d’aquesta estratègia envers la militar; és quelcom que l’autor assumeix tothom comparteix.

Si que es possible analitzar la objectivitat del narrador, que el mateix David O. Relin confessa en el preàmbul que és nul·la: és un fervent admirador del treball de Mortenson. Això porta a crítiques molt suaus de la seva feina, i centrades en la seva forma de ser (impuntual, desorganitzat, impulsiu, obsessiu) més que en la seva forma d’actuar. A més, la traducció ha respectat tota la col·lecció d’adjectius laudatoris del text original, molt pròpia de la manera d’expressar-se als EUA, però que a mi em sonen exagerats.

Tres tazas de té és llegeix molt fàcilment, perquè lluny de ser un assaig sobre la feina de les ONG és un reportatge d’aventures, centrat en la figura del Greg Mortenson. El llibre és viu i manté un ritme àgil durant les seves quatre-centes i escaig pàgines a lletra petita. Com que la visió que s’ofereix és de primer pla, personalitzant en exemples i personatges reals, en cap cas es fa pesat. El relat és íntim i vívid, amb detalls que agradaran més o menys depenent del nivell de sensibileria que considereu acceptable, del que us cregueu la interpretació sempre positiva de l’autor, i si acceptem les generalitzacions que implícitament fa. Tres tazas de té està lluny de la propaganda, però sospito que deixa sense explicar moltes zones obscures d’aquesta lluita per l’educació.

Tornant al que deia abans, aquest llibre ideològic transmet molt més del que porta escrit. Mentre l’he llegit i ja un cop acabat m’he anat trobant amb qüestions que sovint ens plantegem en termes teòrics però aquí veiem enfrontades a la constatació real: a què paga la pena dedicar-li el temps, la vida; s’ha d’ajudar els que no tenen o és millor esperar que puguin fer-ho ells mateixs pels seus propis mitjans; què és necessari i què són capritxos; com de fàcil és canviar de vida … Apassionant.

Si esteu interessats en les activitats del Central Asia Institute, aquí us deixo alguns enllaços:

Un llibre i una història que transmeten bons sentiments i plantegen qüestions interessants.

Adient per a gent que vol que el món canvii. Contraindicat per a cínics.

Salut i sort,
Ivan.

3 respostes a «Tres tazas de té»

  1. I per als cínics que volem que el món canvii, no hi hauria res?

    1. He dit cínics, no escèptics 😉

  2. […] Tres tazas de té, de Greg Mortenson i David Oliver Relin. Una patada als collons de tots els fills de puta que us vulguin convèncer que amb el bonisme no es va enlloc. Si, sé què a més també hi ha molta bona gent que s’empassa el que diuen els cínics, però els perillosos són els fills de puta. […]

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: