De Profundis

Per a mi Miguelanxo Prado sempre serà l’autor dels Fragmentos de la Enciclopedia Délfica que vaig llegir fa un munt d’anys i que encara considero un cim de la ciència ficció.

Portada del còmic De Profundis, de Miguelanxo Prado

Però, Miguelanxo Prado ha mantingut una activitat constant i sempre valenta, buscant ampliar horitzonts narratius i expressius. Una bona mostra és De Profundis, on l’artista basteix una narració poètica que combina la poesia amb la pintura.

De fet, la intenció de Prado va ser fer el film d’animació i el còmic va sorgir com a subproducte. Però, jo vaig descobrir el còmic en el seu moment i fins ara no he trobat la pel·lícula. I és del llibre del que parlo aquí.

De Profundis és alhora lírica, onírica, terrorífica, sensual i melangiosa. Beu, em sembla a mi, de les fonts d’Edgar Alan Poe i Flaubert i li aboca a sobre l’imaginari gallec de meigas i llegendes marines. Amb tot això, Miguelanxo Prado construeix un relat gràfic que s’ha d’assaborir poc a poc i es paladeja millor en segona lectura, copsantels matisos de cada adjectiu i tots els detalls de cada ilustració.

De Profundis mostra un dibuix pretesament naïf, cromàticament violent i sovint fosc, però ofereix una lluminosa història d’amor i una profunda reflexió sobre el sentit de l’art que formen una obra rodona.

El primer cop que vaig llegir De Profundis vaig pensar que era només un exercici estètic i d’estil. Ara contemplo bocabadat una obra impressionant, excel·lent, atrevida, i madura.

Adient pels qui saben que a la ficció s’amaga la veritat. Contraindicada pels que tinguin por a volar.

Salut i sort,
Ivan.

Una resposta a «De Profundis»

  1. […] No només això: la ciutat li va inspirar un conte, una història on podem trobar l’interès per la societat, el component màgic, la por i la fascinació simultànies pel desconegut, i un protagonista que es deixa endur per la corrent que l’arrastra. És a dir, característiques que ja hem trobat a d’altres obres de Prado com els Fragmentos de la Enciclopedia Délfica o De profundis. […]

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: