Destiny in the Desert

Jonathan Dimbleby és un periodista de la BBC que ha escrit la història de la Campanya del Desert Occidental durant la Segona Guerra Mundial. Ja sabeu, Rommel, Montgomery, i tot allò que va culminar a El Alamein i que segons Winston Churchill va significar el final del començament de la guerra. Li ha sortit un senyor llibre.

Portada del llibre de Jonathan Dimbleby 'Destiny in the Desert', en que es veu una columna de tancs avançant pel desert i una foto de Winston Churchill vestit d'uniforme militar i saludant

Un encert principal de Destiny in the Desert és que es mou entre diversos enfocaments. La major part del llibre està dedicada a la vessant política, explicant perquè aquell escenari era tant important i com es prenien les decisions al més alt nivell polític. D’aquí en resulta un retrat gens benèvol de Churchill. Òbviament hi ha un munt de pàgines dedicades a la narració dels fets militars, tot i què amb molt menys detall que altres obres del gènere bèlic-històric. I també hi ha passatges on es descriu la vida diària i les peripècies que patien els combatents, poque pel meu gust però moltes comparades amb la inexistència de cap comentari sobre l’escassa població civil que hi vivia a Líbia aleshores.

Destiny in the Desert està molt ben escrit i estructurat, però pel mateix fet també pateix. Volent mantenir el relat d’algun aspecte del conflicte, Dimbleby força el lector a tornar cronològicament cap enrera en el següent capítol, cosa que porta no tant a confusió com al fet d’haver d’esborrar conclusions just assolides. Això i la manca de color en els aspectes militars i humans són per mi les mancances de Destiny in the Desert.

L’autor Jonathan Dimbleby és el fill de Richard Dimbleby, que no només va cobrir aquesta campanya (de fet, va ser el primer corresponsal de guerra de la BBC) sinó que fou un periodista històric de la cadena. Entre d’altres coses, va posar la veu al cèlebre engany de l’arbre d’espaguetis. Hi ha una certa reivindicació del rol que va jugar aquest periodista, igual que també es reivindiquen figures com els generals Wavell* i **Auchinleck. De Rommel ens deixa una imatge força positiva, tot i que el baixa del pedestal on l’ha posat la Història.

Dies després de la Batalla d’El Alamein es va produir el desembarcament de tropes angloamericanes al Marroc i Algèria que Rick Atkinson va explicar a An Army at Dawn.

Adient pels aficionats a la Història. Contraindicat pels que esperin un recull de batalles i aventures bèliques.

Salut i sort,
Ivan.

Una resposta a «Destiny in the Desert»

  1. […] L’Ángel Viñas també diu que el llibre conté multitud d’errors. Jo n’he trobat un d’obvi: afirma que Montgomery era a Gibraltar mentre s’executava el desembarcament americà al nord d’Àfrica durant la Segona Guerra Mundial (l’Operació Torch) quan realment era a Egipte dirigint la Segona Batalla d’El Alamein. ↩ […]

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: