Barcelona al alba

Un molt bon còmic històric ambientat a la Barcelona del pistolerisme.

Alfonso Font & Juan Antonio de Blas: Barcelona al alba

Barcelona al Alba (publicada per primer cop amb el nom de Negras tormentas) beu de les mateixes fonts que la Rapsodia húngara de Giordano, publicada una década abans. En el pròleg, el guionista Juan Antonio de Blas exposa obertament la seva intenció d’explicar una història sobre les turbulències polítiques i socials a la Barcelona dels anys 20. És, per les seves motivacions, una obra amb un clar caire ideològic i reivindicatiu.

I això, crec jo, és un llast què no li permet a Barcelona al Alba desplegar totes les possibilitats que el marc proporciona. Juan Antonio de Blas desplega un reguitzell de personatges històrics, no sé si sempre ben enfocats, d’una manera que pretenent ser didàctica potser resulta barroera. Penso que el resultat hagués estat millor emprant personatges només inspirats en els reals. Però en qualsevol cas, és una trama detectivesca i de conspiracions polítiques prou interessant i què descriu aquells temps. Si l’objectiu de De Blas era picar la curiositat per aprendre més sobre aquella època, ho aconsegueix plenament.

Barcelona al Alba es beneficia a més dels dibuixos a color del gran Alfonso Font (Negras tormentas es va publicar en blanc i negre). Amb el seu dibuix realista de gran bellesa, amb un espectacular ús dramàtic del color, un cop més Font senta càtedra. A més, Barcelona al Alba li permet recrear la Barcelona dels anys 20. Ho aprofita per a homenatjar tant les postals més conegudes com la caliu del Barri Gòtic i el Raval.

En resum, un d’aquells clàssics que haurien d’estar a qualsevol curs d’introducció del còmic a casa nostra.

Adient per a gairebé tothom. Contraindicat només sou fanàtics dels estereotips i les caricatures.

Salut i sort,
Ivan.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: