Collonades nacionalistes

Diuen, alguns, que viatjar et cura de la malaltia del nacionalisme. No sé si és cert, però que et dóna més perspectiva, d’això no en dubto pas.

Quan vam arribar a Suïssa la meva filla tenia poc més de dos anys. Parlar, només parlava en català. Sabia algunes paraules en castellà i en anglès, però no els ha fet servir mai per expressar-se. I prou.

El primer dia que va entrar a la llar d’infants jo estava aterrit. Ni l’alemany ni el suís alemany s’assemblen gens al català, i ella havia de quedar-se sola envoltada de gent que no entenia. Crec que les professores em van identificar ràpid com el pesat estranger que no parava de demanar com li anava a la seva nena.

Any i mig més tard hem hagut d’emplenar els formularis per la seva escolarització el proper curs, l’equivalent al P-4. Hi ha un apartat dedicat al tema lingüístic i li hem demanat a la professora què posar. “Digueu que té nivell natiu de suís alemany, ella l’entén i el parla perfecte”. Jo m’estimo molt la meva filla, què és la més llesta i més guapa i més de tot del món mundial; però sé què no és una superdotada.

I ara he d’empassar-me que un ex-director de l’Advocacia de l’Estat a Barcelona ha guanyat un pols jurídic a la Generalitat perquè a la seva filla no li van poder donar prou hores de P-4 i P-5 en castellà i això ha obligat l’alumna a realitzar un sobreesforç innecessari. Ho expliquen els de El País.

Collonades. A banda que la seva filla disposa de canals de televisió i un ambient cultural en castellà prou abundant si viu a Barcelona, trobo molt difícil que sabent castellà no entenguès perfectament el català. I més a nivell de P-4. És més, encara que no entenguès les paraules, estic convençut que entendria perfectament el que li diuen; ho dic perquè la meva fill mira els dibuixos animats en qualsevol idioma, incloent rus i portuguès, i ho pilla tot.

A segons qui, li convindria viatjar més i espabilar-se. I deixar-se de collonades.

Salut i sort,
Ivan.

5 respostes a «Collonades nacionalistes»

 1. El tío se llama Severo Bueno. Debe creerse un cruzado. Cruzado de cruzadas.

 2. En esté tema me hace gracia que la gente suele defender que sus hijos aprendan en la lengua familiar. Si yo tuviera hijos y les hablará en catalán me gustaría que en el colegio estudiarán más en castellano y si les hablará en castellano más horas en catalán. Aunque el entorno mediático es claramente en castellano. Tengo un amigo casado con una japonesa y él no ha aprendido japonés así que cuando la madre y el niño hablan japonés él no lo pilla todo. A otro le pasa lo mismo con el alemán.

  1. Yo no tengo ni puñetera idea de pedagogía, no he estudiado magisterio y solo ocasionalmente he dado clases. Lo que sé es el objetivo, que de adultos sepan expresarse y hablar en distintos idiomas. El cómo, lo dejo a los profesionales.

   1. La educación no es neutra es política, hay una viñeta de el Perich sobre el tema.

    http://meteko.blogspot.com.es/2011/01/el-perich-y-la-lengua-materna.html

  2. No sé si estic ben bé d’acord amb això que la gent sol defensar que els fills aprenguin en la llengua familiar. Diria més aviat la gent busca que els fills siguin competents lingüísticament en les llengues que els siguin útils saber, encara que alguns no ho entenguin.

   Si la llengua familiar és distinta de la que és hegemònica en aquell país i aquesta llengua és útil socialment, no és marginal, sol defensar el contrari, és a dir, que adquireixin la llengua local si més no a l’escola ja que no tindran l’oportunitat d’aprendre-la a casa amb el mateix grau de correcció. El contrari és com dir, jo hispà dels Estats Units, amb un nivell d’anglès millorable, no vull que els meus fills tinguin un anglès millor que el meu. I a més hi ha la qüestió identitària: si no té un anglès nadiu no serà un americà nadiu.

   Malauradament la cosa és que l’entorn mediàtic (i no només mediàtic) fa que hi hagi qui només té contacte amb el català a l’escola i aquest sigui el principal espai per garantir que arriba a ser competent en català. Però, és clar, la situació no és simètrica perquè et costaria Déu i ajuda trobar algú que no sigui plenament competent en castellà.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: