De regal de Reis, lectures. Coses què m’ha agradat llegir, no necessàriament actuals, i què he anat recopilant durant els darrers temps.
- Una entrevista de M. Graizer a Enric González a Jotdown. Sobre un munt de coses, però sobre tot sobre com mirar el món.
- Rafael Moreno explica a El País com els EUA van espiar l’ambaixada espanyola a Washington. Dóna per a fer vàries pel·lícules: la d’intriga, la comèdia i l’espanyolada.
- Un assaig de la Margaret MacMillan per a la Brookings Institution sobre els orígens de la Primera Guerra Mundial. Un tema que degut al centenari ha generat molts llibres i articles durant l’any passat com per exemple aquest de Guillermo Altares a El País sobre el llibre Sonámbulos de Christopher Clark.
- El 70è aniversari del desembarcament de Normandia ens ha portat també reportatges sobre el mític Robert Capa i una llegendària sessió de revelat. Per exemple, aquest a Vanity Fair de la Marie Brenner.
- L’article a El País en que Carles Geli explica com Josep Pla va ser espia de Franco durant la Guerra Civil parla tant o més de perquè va triomfar el franquisme que del propi Pla.
- Anton Costas, Doctor en Economia i President del Cercle d’Economia, escriu a El País un article d’esquerres des de la dreta. Hi ha vida intel·ligent a la vora de la política oficial. El Vicenç Navarro, des de Público, és més radical però també defensa la racionalitat.
- George Packer escriu a The New Yorker un retrat apassionant de la gens passional Angela Merkel. És llarg, però si us interessa mínimament la política internacional no el deixeu passar.
- Finalment, el tema, que ha donat per juntar paraules i paraules i no parar. Per raons diverses vaig valorar les opinions de l’Antonio Franco a El Diario, el Manuel Delgado al seu propi bloc, l’Enric Juliana a La Vanguardia, i el Jordi Soler a El País, entre molts d’altres.
Perquè els bons reportatges o entrevistes no caduquen, són com el vi. I el temps dóna perspectiva.
Teniu per remenar, escollir i pensar.
Salut i sort,
Ivan.
Digues la teva!