Dues grans diferències

A veure, quines diferències creieu què hi ha entre el Regne d’Espanya i els Estats Units d’Amèrica?

Vull dir diferències de debó, conceptuals, estructurals. Marca Espanya vs. Marca USA.

Perquè això de tenir un exèrcit potentíssim o nedar en l’abundància econòmica, o ser l’imperi culturalment dominant, o tenir una geografia colossal i una població diversa, Espanya també ho ha tingut. Ho va tenir…

Segurament n’hi ha moltes més, però jo em quedo en dues grans diferències que es desprenen de l’abraçada entre el President Obama i l’infermera què ha superat una infecció d’èbola:

  1. El primer funcionari de l’administració americana ha de tractar els ciutadans americans de forma absolutament respectuosa en tot moment. O si més no, aparentar-ho molt bé.
  2. Els ciutadans americans no li tolerarien mai el contrari.

I si, jo m’imagino perfectament Mariano Rajoy abraçant la ja coneguda Teresa. En una escena d’una pel·lícula de Santiago Segura on l’actor que el representés sortiria de dins d’una pantalla de plasma i els metges l’atacarien amb arsenal anti-zombis.

New York Post: Obama meets Dallas Ebola survivor

El que no veig és que a Espanya, després que l’administració pública s’hagi comportat com ho ha fet en el mateix cas, estiguin a punt de caure els governs autonòmic i estatal. Perquè motiu n’hi ha.

I aquesta és la grandíssima diferència. (A la qual s’arriba després d’altres moltes diferències, si.)

Salut i sort,
Ivan.

7 respostes a «Dues grans diferències»

  1. Prefiero el sistema sanitario español, ahora hay movimientos para la privatización en España, por lo que he leído no me parece bien.
    En U.S.A. a Obama le cuesta ir a un sistema sanitario más social.¿ Los americanos aprecian más un abrazo que un día a día ?

    El consejero de la comunidad de Madrid dijo que él tenia la vida resuelta que era medico, mientras una compañera laboral, del sector, que debe cobrar poco, estaba cerca de morir. No lo han cesado, pero tampoco he visto una rueda de prensa del colegio de médicos de Madrid pidiendo cese y sacándolo del colegio.

    1. De lo que yo hablo aquí es de tu segundo párrafo. Del tema de representación y respeto.

      El modelo sanitario es otro tema. La mentalidad americana (y la suíza también) es que cada uno se tiene que espabilar. En todo. No estoy nada convencido que sea lo mejor para el conjunto del país, pero a ellos les vale. En España creo que sería un desastre.

  2. En mi opinión el sistema americano es de clientes no de ciudadanos. Cuidan al cliente, el que se va fuera del mercado deja de contar. No me parece una gran democracia, ni respetuosa con las personas.

    1. En mi opinión, fundada más en lo que me han explicado americanos que en el conocimiento real sobre cómo funciona su sistema, es que ellos valoran más la libertad: tu eres libre de ahorrar o no; de contratar un seguro médico o no; de elegir el seguro médico que prefieras. Y no quieren (en general, por supuesto) que les obliguen a pagar la cobertura de quien no ha tomado sus mismas decisiones.

      Me falla en este razonamiento la asistencia a los que sufren accidentes graves, o enfermedades muy caras de curar y no han tenido la fortuna de cara para poder afrontarlo. Creo que ese sistema está incompleto sin un mecanismo de solidaridad para igualar las opotunidades entre la población, especialmente en el caso de los niños.

      Es un tema que da para muuuucho.

      1. Quería poner un positivo.

  3. Vamos, que has hecho ‘un Piqué’ 😉

  4. Aunque con algo de retraso, añado que los suízos también han rechazado socializar su sistema sanitario:

    http://www.thelocal.ch/20140928/swiss-reject-public-health-insurance-plan

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: