Club de lectura

Demanava el francis black a un comentari com anaven els clubs de lectura. Això, senyores i senyors, és interessantíssim.

En un club de lectura, on els llibres s’escullen sota el criteri d’algú altre, la ment dels lectors s’obre a les preferències de gent que també té un gran interès en la literatura, però un interès diferent del propi. Es llegeixen coses interessants que un mateix no hagués escollit.

La dinamitzadora del club de lectura de Garcilaso és la Carme Danés, professora de Filosofia a la Universitat de Barcelona. L’avantatge és que situa perfectament cada obra en el seu context cultural: de quines influències es nodreix i quin efecte ha tingut sobre la cultura actual. L’inconvenient és que aclapara una mica amb els minuts que dura la seva lliçó, i sempre fa respecte portar-li la contrària a algú tant qualificat. Però això també és un atractiu, per què al cap de pocs minuts la timidesa marxa definitivament i tothom porta la contrària a tothom.

No recordo quin autor va dir que ell escrivia un llibre i els lectors en llegien un altre. Multipliqueu això per les vint persones que de vegades ens hem aplegat al club. Un munt de vegades m’he sorprés de descobrir interpretacions no ja diferents sinó molt allunyades del que jo havia entés d’una determinada novel·la; i el millor és quan a continuació de la sorpresa apareix la revelació: “té raó!”.

La majoria del grup de Garcilaso són dones jubilades. Predominen les (i els) mestres. El primer dia vaig aparèixer amb el prejudici del poc que tenia en comú amb aquesta gent; al cap del temps m’he adonat del molt que compartim. I quan apareix alguna novel·la situada al franquisme o la transició, èpoques que per edat he viscut inconscientment, és molt enriquidor contrastar el coneixement vital amb l’adquirit a través dels llibres d’història.

Per qüestions d’agenda, tard o d’hora hauré de deixar el club. Però el trobaré a faltar una barbaritat.

Salut i sort,
Ivan.

6 respostes a «Club de lectura»

 1. Això de es llegeixen coses (…) que un mateix no hagués escollit i que encabat et resulten interessants suposo que és normalment. No sempre.

  Perque vaja, allò que sempre m’ha fet recança dels clubs de lectura és justament l’haver de confiar en el criteri d’algú altre per decidir què em pot resultar interessant o què és el que no puc deixar de conéixer.

  I d’altra banda que si comences i no t’agrada o en aquell moment et vindria més de gust una altra mena de lectura, mala sort.

 2. A mí me pasa un poco lo de Jordi, me gustaría comentar los libros que voy leyendo con otras personas pero el libro lo tendría que decidir yo siempre, ahora he leído tres de Tabucchi y lo dejo una temporada para retomarlo más tarde, lo que si me interesa mucho son los niveles de lectura o los puntos de vista, Internet me va muy bien.

 3. La gràcia del club de lectura de Garcilaso és que qui fa la tria busca un criteri que doni uniformitat al curs (li diu així a la temporada setembre-juny). I sempre trobem el lligam entre unes lectures i les anteriors.

  Exemple: a Júlia la protagonista pren una decisió al començament de la novel·la que desencadena el conflicte; mentre que a El desert dels tàrtars el motor de la història és la incapacitat del protagonista per a decidir-se.

  Si cedeixo llibertat d’elecció, però a canvi guanyo amplitud de selecció d’inputs. Ho valoro positivament.

  En canvi, al club sobre experiència d’usuari, tot i que la temàtica m’interessa sempre, si noto més que el llibre d’un determinat mes s’allunya del que més m’interessa.

  I en el que queda del club de lectura de Serendípia, és més una excusa per mantenir el contacte la colla que altra cosa. A més un altre Jordi i jo acostumem a tenir bon gust amb les eleccions 😉

  Salutacions.

 4. ¿Cuándo se dijo que tenían “buen gusto”? ¿O te referías al paladar?

 5. MaryCarmen, no pots negar que el Jordi i jo acostumem a escollir novel·les que ens agraden. 😀

 6. Nunca lo he dudado porque las que no os gustan, las elegimos nosotras. (Ese “ens” muy bien realzado.)

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: