Multiculturalitat en perill

L’Angela Merkel ha proclamat que el multiculturalisme ha fracassat, si més no a Alemanya.

Suposo que per la cancellera és temps d’acabar amb el que la wikipedia anomena políticas voluntaristas (si més no en castellà; per cert la versió anglesa és una mica més complerta). Sembla que no està de moda que les teves preferències polítiques estiguin guiades per la bona voluntat, o potser que algú creu que no hi ha cap camí cap a la convivència de diferents cultures a un mateix estat.

Els elevats índexs d’immigració que hi ha als països més desenvolupats és un símptoma del seu èxit econòmic i social. El que atreu la gent que va nàixer ben lluny a anar-hi a viure aquí és un entorn on hi ha no només millors condicions per a prosperar sinó també per a que els seus fills puguin ser més feliços del que ho serien als seus llocs d’origen.

Però, la renúncia a que tots puguem viure junts mantenint cadascú la seva identitat (llengua, costums, referents culturals) dins d’un mateix marc legal és un símptoma molt dolent del fracàs ideològic, moral i filosòfic que pateixen aquests mateixos països desenvolupats. Per a que estiguem bé resulta que les minories han d’adoptar la identitat cultural majoritària. O todos moros, o todos cristianos. Pel poc que conec d’Història, aquesta dita mai no ens ha portat res de bo. Ni a Espanya, ni a Alemanya, ni a Israel. Enlloc.

Recordo un noi castellà que vaig trobar en un viatge. Ell es definia com a molt tolerant i no tenia cap problema amb la llengua catalana; ara, posar-se a parlar en català davant d’espanyols era de mala educació …

M’imagino que el problema és de contacte. Teòricament, acceptem que hi hagi gent que resi a d’altres déus; si al costat de casa volen posar una mesquita, llavors on anirem a parar. O si la noia del davant a la cua porta un mocador al cap.

Si els valors sobre els que volem basar la nostra convivència no inclouen el respecte a les opinions, creences o costums alienes (o a la seva manca de diners) quina mena de convivència volem preservar? Quins valors tenim realment?

Salut i sort,
Ivan.

4 respostes a «Multiculturalitat en perill»

 1. Un link perquè el que diria ara ja està escrit aquí.

 2. No creo que se tengan que mantener las identidades de origen, ni del que llega ni del que recibe, en principio se crea una nueva, la mezcla y esa mezcla luego se mezcla con otra y así las identidades van variando.

  No comparto la idea multicultural de división de espacio por comunidades, Barcelona dividía en barrios, los árabes con su cultura, los chinos con la suya, los catalanes con la catalana y todos respetándose, esto no me parece multicultural, a la que existan problemas de recursos cada uno tira hacia lo propio y se crean las tensiones, si te mezclas esto luego es más difícil.

 3. M’ha agradat la nota que ha aportat el Jordi, especialment perquè apunta un punt clau. Per a poder emmarcar bé el debat sobre la integració dels immigrants cal tenir una societat madura, què sàpiga quins valors defensa per a poder “definir uns principis i límits que no puguin ser trepitjats (per exemple: la igualtat entre homes i dones, secularisme si és el cas, etc…)”.

  Si a casa nostra quan surten temes com el laicisme ja és impossible que ens entenguem entre nosaltres, com pretenem arribar a un acord quan hi ha més gent?

  El que apunta el francis és molt diferent. Hi ha zones urbanes que han vist com un determinat col·lectiu ha desembarcat en gran nombre. Segurament per l’efecte taca d’oli dels primers en arribar i sortir-se’n, que han fet de palanca per l’establiment de nous immigrants del mateix origen. Hi ha el perill que esdevinguin ghettos. Però crec que es dispersaran, si ho fan, a partir que els fills marxin de casa i s’instal·lin a altres barris.

  Salutacions a tots dos, sempre un plaer petar-la amb vosaltres.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: