El viatge de l’elefant

Saramago ha escrit un llibre tendre i amable, que es llegeix bé i es recorda millor.

El viatge de l'elefant

Jo fins ara coneixia el Saramago més pessimista i crític del seu Ensayo sobre la ceguera, però El viatge de l’elefant està a les antípodes. Tota l’agror i el desencís del l’un esdevenen bon humor i bonhomia en l’altre. El trasllat del paquiderm entre Lisboa i Viena és l’excusa per a que Saramago reflexioni sobre la condició humana i sobre com diferent gent reacciona de manera diversa als mateixos esdeveniments.

Com sempre amb aquest comunista irreductible, la gent humil surt ben parada i els poderosos pateixen la crueltat de la sàtira. Una cadena d’esdeveniments històrics rigurosament documentats li serveixen per encadenar unes quantes anécdotes tant delicioses com ilustratives del comportament humà.

Saramago, a més, estableix un interessant diàleg entre el segle XVI i el present, on es demostra que els temes essencials són atemporals i que moltes coses que creiem que són mals del present són en realitat constants universals.

Adient per a passar una bona estona i alimentar una millor conversa. Contraindicat si esperaveu un llibre de viatges o una novel·la històrica.

Salut i sort,
Ivan.

Anuncis

One thought on “El viatge de l’elefant

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s