Un nou himne?

Quan fa sis mesos es va llençar la proposta de donar-li lletra a la Marcha Real, me la vaig prendre en broma, com creia que era la única manera de prendre’s allò. De fet, va haver-hi qui ho va fer molt bé.

Però ara resulta que sembla que ho volen fer de debó. No tinc res en contra de l’aturat que ha composat aquells versos. A mi no em semblen especialment lluïts, però si ens posem a filar prim segur que trobem molts himnes que provoquen des de la vergonya aliena fins a la hilaritat. Els temps de les paraules grandiloquents ha passat a la Història, juntament amb les ideologies i l’idealisme. És temps de pragmatisme, cinisme i capitalisme. O no?

Ves per on, no. Resulta que si els esportistes que surten per la tele no poden cantar la lletra d’un himne nacional (com els altres, que canten una arenga militar, els que demanen que Deu els beneeixi o els que demanen que Deu ampari la seva reina) queda lleig. I això demana posar-li lletra a una marxa militar, que per definició (definició musical i intenció primera de la seva composició) no porta lletra.

I el que es veu que ja és massa és que uns pocs dels que han triomfat esportivament s’ho passin bé cantant “chunda, chunda” davant la televisió. Què millor que disfrutar amb l’himne? A més, no han aconseguit guanyar, què és el que tocava?

Ara, els mateixos mitjans de comunicació que pràcticament han excomulgat Oleguer Pressas per no sentir-se espanyol i parlar en català, els mateixos que acusen el Barça de barrejar política i esport, els mateixos que denuncien els nacionalismes excloents i identitaris, pretenen canviar un dels símbols nacionals (poca broma) per raons tant importants com la competició esportiva de quatre privilegiats. Això és respectar els símbols de la pàtria?

Jo us prometo que hi ha dies que no sé si és que jo no hi toco, o que visc a un Estat on n’hi ha molts que no hi toquen.

Actualització: En Francis Black també va parlar del tema en el seu bloc.

Salut i sort,
Ivan.

5 respostes a “Un nou himne?”

 1. Bueno yo di mi opinion sobre la letra e incluso otra opción en mi blog , Hay muy pocos himnos que no den verguenza , el del Barça me parece un himno bastante bueno , pero claro Espinas es un tio con criterio , oficio , gusto….

 2. A mi tambe em va semblar del tot pintoresc que l´himne tingui de dur paraules per que aixi els futbolistes puguin cantar si guanyan. La lletra, crec que fa una mica de vergonya encara que a mi, qualsevol himne ja em fa una mica de vergonya.
  Un petó

 3. Benvinguda, ella.
  Complicat això d’escollir una lletra per l’Himne Nacional. Els alemanys ho van haver de fer després de la Segona Guerra Mundial i clar, parlen de fraternitat i germanor.
  Els francesos fan servir una cançó, una arena militar, que es va anar imposant des del carrer fins al parlament, no al revés.
  Aquesta proposta parla de democràcia i de poca cosa més, és bastant lleugera de contingut i de idologia.
  Ja veurem com acaba el tema.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: