Memòria

Vista en sèpia del Portal de l'Àngel de Barcelona, cap el 1914, amb un tramvia circulant davant l'Acadèmia Cots

Gràcies a la Núria descobreixo aquesta foto del Portal de l’Àngel, cap a l’any 1914. Ella comenta l’Acadèmia Cots era al costat del Carrer Santa Anna, i que encara no hi havia Can Jorba.

La Núria i jo som de la mateixa generació, la que no ha vist mai Can Jorba. I tot i així ens hi referim amb comoditat i per nosaltres és un punt concret del mapa de Barcelona. Igual que ho és Can Pistoles, on jo no he vist mai cap western i en canvi si vaig veure un munt de cops el Rubianes.

Crec que altres cops ja he comentat això dels capricis de la memòria. Trobo fantàstica aquesta transmissió d’imaginari entre generacions, que jo consideri propis records que són de segona mà, dels meus pares i la seva colla. I m’imagino que els que han viscut personalment un fet històric de cert dramatisme influeixen d’aquesta manera poc conscient en com l’assimilaran les següents generacions. Teniu per escollir: la Setmana Tràgica, el 14 d’abril, la mort de Carrero Blanco o de Franco, etc.

La millor història de memòria històrica crec que me la va explicar el meu amic Jep quan va tornar de Managua. Es veu que ell li demanava a la gent on era determinat lloc, i la gent li contestaven que ”al lado del edificio de correos” o ”enfrente del mercado central” i tal, perquè allà (fa vint anys, d’això) les adreces amb nom de carrer i número no són costum. El tema és que la gent es referia (encara!) a les ubicacions originals d’aquests edificis, abans del terratrèmol que va sacsejar i aplanar completament la ciutat vint anys abans que ell hi anés.

Viatgem cap el futur, però ens enamora el passat.

Salut i sort,
Ivan.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: