Understanding Comics

Una reflexió formal sobre els còmics com a mitjà d’expressió.

Portada del llibre 'Understanding Comics. The Invisible Art', de Scott McCloud

Comencem explicant què no és aquest llibre. El ninotaire Scott McCloud reflexiona sobre els còmics com a forma artística, però no parla ni de géneres, ni d’estils, ni de temàtiques, ni d’autors; tot i que fa alguns comentaris sobre alguns autors concrets per a ilustrar algun tema.

McCloud comenta elements del llenguatge visual dels còmics, com les vinyetes, les línies, els colors, etc., i com s’utilitzen per a expressar fenòmens dels que no és evident el seu trasllat al paper, com el so o el temps. El que interessa a Scott McCloud és discutir el que es pot fer amb aquest mitjà d’expressió i en reivindicar-lo com a forma artística amb una llarga tradició històrica.

Ho fa mitjançant un còmic, amb un protagonista fictici que ens acosta a les seves reflexions, que acostumen a ser llargues i abstractes. Això provoca que Understanding Comics esdevingui aviat un llibre feixuc de llegir. El mateix McCloud inclou un sensacional acudit final reconeixent-ho.

El resultat és tant interessant com difícil de pair. El fet que Scott McCloud hagi limitat els exemples pràctics i que hagi basat les seves explicacions teòriques en la lletra i en dibuixos que no poden tenir prou context fa que les explicacions no siguin prou dinàmiques.

Un estudiós de la història o la semiòtica de l’art pot trobar fascinants les discussions dels diferents conceptes però a mi, simple aficionat que vull entendre millor el que llegeixo,se’m fa feixuc i no puc copsar tot el què hi ha dins d’Understanding Comics.

Però alhora, penso que Understanding Comics m’ajudarà a apreciar millor els còmics amb dibuixos no realistes i amb elements visuals que fins ara trobava extravagants simplement per desconeixement del llenguatge.

Adient per a curiosos molt interessats sobre l’art i els còmics. Contraindicat si espereu que per ser un còmic hagi de ser lleuger o entretingut.

Salut i sort,
Ivan.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: