Una reflexió formal sobre els còmics com a mitjà d’expressió.
Comencem explicant què no és aquest llibre. El ninotaire Scott McCloud reflexiona sobre els còmics com a forma artística, però no parla ni de géneres, ni d’estils, ni de temàtiques, ni d’autors; tot i que fa alguns comentaris sobre alguns autors concrets per a ilustrar algun tema.
McCloud comenta elements del llenguatge visual dels còmics, com les vinyetes, les línies, els colors, etc., i com s’utilitzen per a expressar fenòmens dels que no és evident el seu trasllat al paper, com el so o el temps. El que interessa a Scott McCloud és discutir el que es pot fer amb aquest mitjà d’expressió i en reivindicar-lo com a forma artística amb una llarga tradició històrica.
Ho fa mitjançant un còmic, amb un protagonista fictici que ens acosta a les seves reflexions, que acostumen a ser llargues i abstractes. Això provoca que Understanding Comics esdevingui aviat un llibre feixuc de llegir. El mateix McCloud inclou un sensacional acudit final reconeixent-ho.
El resultat és tant interessant com difícil de pair. El fet que Scott McCloud hagi limitat els exemples pràctics i que hagi basat les seves explicacions teòriques en la lletra i en dibuixos que no poden tenir prou context fa que les explicacions no siguin prou dinàmiques.
Un estudiós de la història o la semiòtica de l’art pot trobar fascinants les discussions dels diferents conceptes però a mi, simple aficionat que vull entendre millor el que llegeixo,se’m fa feixuc i no puc copsar tot el què hi ha dins d’Understanding Comics.
Però alhora, penso que Understanding Comics m’ajudarà a apreciar millor els còmics amb dibuixos no realistes i amb elements visuals que fins ara trobava extravagants simplement per desconeixement del llenguatge.
Adient per a curiosos molt interessats sobre l’art i els còmics. Contraindicat si espereu que per ser un còmic hagi de ser lleuger o entretingut.
Salut i sort,
Ivan.
Digues la teva!