La promesa

Fa una pila d’anys ma mare em va enxampar veient a la televisió un film en blanc i negre que es deia El cebo, i em va advertir que era de por i que a la nit no podria dormir. No recordo si aquella nit vaig tenir malsons, però si que la pel·lícula em va agradar moltíssim.

Portada de la novel·la La promesa, de Friedrich Dürrenmatt, on es veu un senyor atenent una benzinera

Anys més tard el Fotogramas em va fer saber que el Sean Penn havia adaptat la mateixa història, amb ni més ni menys que el Jack Nicholson com a protagonista. Està clar que la novel·la en que es basen ambdues adaptacions ha de tenir quelcom interessant.

Ara, per fi, m’he llegit la novel·la de Friedrich Dürrenmatt i les expectatives s’han complert. La promesa és una novel·la curta sobre l’obsessió d’un inspector per un cas que va sorgir just el dia abans de la seva jubilació. I és sensacional.

Perquèels seus personatges són fabulosos, des de l’inspector protagonista fins el capellà que només apareix residualment a la darrera escena però que té una importància capdal. Tots ells dibuixats amb tendresa però també amb fina ironia cap a una societat cofoia de les seves civilitat i tranquilitat. Dürrenmat absol els culpables per febles, però no els còmplices pel seu egoïsme.

I magnífica és una trama simple amb tots els tòpics que podeu recordar, perquè a l’haver descrit tant bé els personatges Dürrenmatt amaga les canyeries de l’argument (què diria el Marsé) i exposa els sentiments i instinctes primaris que ens mouen a tots. La força de La promesa és la intimitat amb que et parla. I també és una joia en la seva forma.

Primer, perquè La promesa està embolicada en la narració que li expliquen a l’escriptor que ha escrit el llibre, cosa que permet dotar de trascendència la història, evita que es crei una distància entre lectors i personatges amb el narrador omniscient, i alhora amaga les conseqüències que ha tingut el cas que s’explica sobre els seus protagonistes principals.

Però sobre tot perquè Dürrenmatt empra tant poques pàgines com crec què és possible per a explicar la història detalladament i amb eficàcia. Totes les descripcions tenen sentit, tots els adjectius proporcionen informació sobre perquè passen les coses, totes les frases avancen cap a la resolució del cas. I havent un munt de descripcions, no hi ha ni un sol element redundant, res de greix ornamental al voltant del moll de l’ós d’aquesta història negríssima, cruel i trista que deixa un dolç regust d’amargor.

Adient per a oblidar el cel blau, les flors del camp i el mar càlid. Contraindicada pels cínics; no l’entendrien.

Salut i sort,
Ivan.

4 respostes a «La promesa»

 1. Fa uns mesos van fer ‘El cebo’ per la tele. Jo no l’havia vista i em va semblar una obra mestra. Em va passar una mica com a tu, investigant una mica vaig saber que existia una versió amb Jack Nicholson dirigida per Sean Penn i vaig fer mans i mànigues per aconseguir-ne una còpia. Certament aquesta versió cinematogràfica no és tan bona com la primera de Vajda, però es deixa veure. Vaig pensar que només em quedava per llegir-me el llibre de Dürrenmatt i que n’havia d’aconseguir un exemplar per disfrutar d’una bona narració.

  1. La novel·la és una obra mestra. A més, té una estructura narrativa subtilment diferent a la del film, de manera que el desenllaç queda perfectament ocult fins la darrera pàgina.

   I la versió de **Sean Penn* m’esperaré una mica i també tractaré de veure-la.

 2. En el segon enllaç blogspot no (ens) adreça on toca. Amb el TLD de ch no arribem aquí.

  1. No és el primer cop que em passa. És un tema dels servidors distribuits de Google que no tinc ben controlat, no sé com posar bé una referència a un bloc de Blogger de manera que es pugui accedir bé des d’arreu.

   A més, és difícil de corregir perquè intervé el tema de les cache tant locals com als servidors. Si pico la URL que tu m’has passat ara a una pestanya on abans he accedit a blogspot.ch, no hi ha manera d’accedir.

   Apuntem-ho a la llibreta de mancances de la globalització 😉

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: