Política, Moral, Història

No comparteixo l’afany què té l’esquerra per a condemnar en seu parlamentària el franquisme. Apa, ja ho he dit.

Crec què el parlament és el lloc per a fer política, gestionar recursos escassos per atendre grans necessitats, i mirar pel futur. Cal estudiar la Història per a no repetir-la, hem de preservar i promoure determinats valors, etc., si, és clar. I és no molt important, imprescindible. Però no crec què el parlament sigui el lloc on fer-ho. Per tant, jo no promouria cap moció com la què va promoure ICV la setmana passada al Parlament de Catalunya, o les què darrerament s’han presentat al Congreso.

Però si t’hi trobes al ball, has de ballar. Un cop ets diputat i et demanen votar una proposta, t’has de mullar. I si et demanen si el franquisme està bé o malament, has de dir què et sembla. Encara que no serveixi per a res pràctic, els teus votants agrairan saber el teu parer sobre aquesta qüestió moral.

Pel què he llegit, el General Franco va arribar al poder després d’haver protagonitzat un cop d’estat, empresonat un munt de gent, fer matar un altre munt de gent, i ensorrar encara més un país què aleshores era el què avui anomenem tercermundista. I mentre ell manava, no tothom podia dir la seva i et podien afusellar legalment si militaves en determinat partit polític (en Julián Grimau, sense anar més lluny).

A mí tot això em sembla malament. Per tant, jo hagués votat a favor de la condemna del franquisme, tot i què no l’hagués promogut.

Però, hi ha altres opinions. Hi ha gent què es nega a condemnar tot això. Ja em sembla malament, però igual no ho entenc i m’ho haurien d’explicar molt bé per empassar-m’ho, però em comprometo a fer l’esforç d’escoltar.

Ara bé, aquesta mateixa gent són els què li diuen nazis als què feien els escraches per a lluitar contra els desnonaments; són els que comparen batejar un carrer com “Països Catalans” amb el què va fer Hitler; són els que diuen què voler votar es antidemocràtic i pot “fracturar la societat”. Em penso què aquí hi ha molta barra i no de pa.

Molt de compte amb la gent què no li sembla malament fer un cop d’estat per a aconseguir manar. Comencen dient què només volen fer neteja i acaben fumigant a tothom. I això ens ho ensenya, precisament, la Història.

Salut i sort,
Ivan.

6 respostes a «Política, Moral, Història»

 1. El problema de España es que el franquismo no lo quiera condenar la derecha y que tengan mayoria absoluta. Eso es el problema de fondo.

 2. Vamos que no comparto tu opinión creo que eso se tendría que haber hecho en 1980 como tarde y estamos en el 2013 me parece bastante triste, es el abc de un estado democratico, condenar una dictadura es lo minimo.

 3. Ara, a més, la condemna del franquisme no és ritual, ve a tomb de les denúncies a l’Argentina i d’això, que se’m va passar completament (va sortir a alguna banda?) i que li vaig llegir al Barnils l’altre dia.

 4. Si què ha sortit, jo ho havia llegit i a més d’un diari generalista, però ocupava molt menys espai què qualsevol comunicat rutinari què es fa sobre la guerra a Síria…

  Jo sempre dic el mateix: si vols saber de debó com és un partit o un gobernant, dóna-li una majoria absoluta. El PP és un partit al què el franquisme, o no li desagrada gens, o li agrada obertament. Així de clar.

  Ep! I no són els únics, què l’esquerrana Rosa Díez també s’ho va fer venir per a no condemnar-lo al Congreso, i el Jordi Cañas just va fer el numeret i l’escampada el moment abans d’haver-ho de votar.

 5. A mi no em sembla malament que construeixin, lo que em sembla malament és l’especulació i la pujada tan bèstia dels preus de l’habitatge. Penso que la gent que vindrà a viure a Torregrossa seran parelles joves que la faran servir de ciutat-dormitori. Que no es poden permetre un pis a Lleida.Això del restaurant, el gimnas etc, no sé pas si tindrà massa èxit però si ho fan ja deuen haver fet un estudi de mercats, dic jo.Espero que si el nombre d’habitants s’incrementa s’incrementin també els serveis públics.Les cases velles del mig del poble sí que són un problema. No sé, potser si els propietaris tinguessin ajuts per a rehabilitar-les es podrien llogar i no passaria com ara que de una casa mig enrunada en volen de lloguer lo mateix que si estigués a pedralbes. I amb negre perquè n’hi ha que no tindrien ni la cèdul·la de habitabilitat i per tant no fan cap mena de contracte.Salut.

  1. Suposo què aquest comentari era per algun altre article. En qualsevol cas, benvinguda.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: