Los maestros cerveceros

Què us semblaria una versió en còmic de Falcon Crest? Tranquils, què no és ben bé això.

Els principals personatges de Los maestros cerveceros

Los maestros cerveceros és un rara avis dins del món dels còmics. Saga familiar què s’estén al llarg de segle i mig i relata la història d’una cervesera belga. Al voltant de la brewery veiem passar les transformacions empresarials, socials, històriques, i un munt d’històries de família i personatges molt ben treballats.

Els guions de Los maestros cerveceros són del mestre Jean Van Hamme. Excel·lents els dels quatre primers volums, molt bons els tres darrers. Per sobre del retaule històric, predominen personatges dominats per l’ambició i la crueltat. Aquest és potser el relat no d’acció en què he vist més violència i fins i tot sadisme. I també, un cant molt potent i gens cursi a favor de l’amistat. Una història molt més complexa del què es podia esperar del punt de partida.

El dibuix de Vallès és nítid i preciós sense floriments innecessaris, i el tractament cromàtic què li dóna Marie-Paule Alluard el fa més vigorós i dramàtic.

Cadascun dels set volums de la traducció espanyola es centra en un parell de personatges, recorrent la història familiar, i veient evolucionar l’empresa, la societat i la vida. Hi ha coses què es mantenen invariables, com la petitesa del poble on és la cervesera. La sèrie es completa amb un vuitè volum on es recullen molt hàbilment escenes eliminades o que no van cabre en els volums anteriors.

En definitiva, una sorpresa i una autèntica joia què mereix molt més reconeixement del què sembla que ha aconseguit fins ara.

Adient per a observar la superfície dels canvis de vestuari i la profunditat d’algunes ànimes. Contraindicat pels què busquen evadir-se de la realitat.

Salut i sort,
Ivan.

2 respostes a «Los maestros cerveceros»

  1. El otro día vi un libro que te puede interesar

    http://www.astiberri.com/ficha_prod.php?cod=lanovelagrafica

  2. Pues sí, hace muy muy buena pinta 🙂

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: