Qui paga, mana

Qui paga mana, i si paga algú altre és legítim pensar que en part decideix el què fa.

No descobreixo res quan dic que els partits polítics funcionen gràcies a les subvencions que reben de les administracions públiques i els préstecs que els concedeixen els bancs.

Els diners que entre tots li donem als partits polítics formen part d’aquesta mena de corrupció legal que els permet auto-atorgar-se un munt de recursos (mòbils i tauletes de franc, viatges il·limitats en AVE o avió, llocs de treball molt ben remunerats i poc exigits a les diputacions, etc.) a costelles de tots, i sense que cap legislació o organisme independent pugui posar una mica de seny i control.

I els dels bancs surten del mercat financer, que com està deixant molt clar la present crisi no entén ni d’ideologies ni de simpaties, només de perspectives de negoci. Per tant, quan un banc decideix atorgar un préstec amb dubtosos avals a un partit polític o perdonar-li un pagament … vosaltres mateixos.

Si volem canviar radicalment el sistema hem de canviar de soca-rel el finançament polític. El Punset ho va intentar fa una pila d’anys amb el seu fracassat Foro i no se’n va sortir. Cal estudiar perquè va sortir malament i veure què es pot fer, però com ara no es pot seguir.

Salut i sort,
Ivan.

4 respostes a «Qui paga, mana»

  1. Ja t’entenc però no sé què dir-te. Irracional és gastar-se els diners de tots sense criteri, en el que sigui. I a mi em preocupa molt més que enterrin milers de milions en AVEs que són un pou sense fons i que mai, mai no tindran un retorn que justifiqui la inversió que no que hi tinguin pagat el bitllet com part de les dietes.

    Entenc que en parlem perquè segons què és inmoral però en relació amb els diners que es mouen és la xocolata del lloro. Tampoc no veig com milloraríem la falta de racionalitat econòmica de les decisions polítiques canviant el finançament dels partits.

  2. D’acord en la diferència d’ordre de magnitud entre els diners del tercer i quart paràgraf.

    El que jo intento dir és que a Espanya és exagerada la dependència del poder polític respecte del poder econòmic i concretament del gran capital: bancs, empreses energètiques, i grans constructores principalment. I que mentre aquests lobbies continuïn finançant els partits polítics (compte: i també els mitjans de comunicació) el sistema no pot canviar.

  3. L’editorial d’avui del Partal a Vilaweb.

    1. Veus? Un que sap escriure i deixa ben clar el que vol dir.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: