En mans de Déu

Les declaracions d’un polític republicà afirmant que els embarassos per violacions són per voluntat divina. em fan pensar en dues coses.

La primera vinculada a la imprescindible reforma democràtica a Espanya. Ja veiem que escollir directament persones, i no com fem aquí escollir partits que han escollit persones, tampoc no et lliura de gent que pensa i diu bestieses de l’alçada d’un campanar. No podem esperar miracles, ni dels polítics, ni dels electors.

La segona em porta a parlar de religió, ja que crec que les paraules del Richard Mourdock no fan referència a cap codi legal ni fan cap consideració moral: “és el que Déu vol”.

Els antics grecs es treien de sobre totes les seves culpes de la mateixa manera: a La Ilíada podem llegir la força de Zeus és la que veritablement esclafava els aqueus sota l’espasa D’Hèctor, o que les deesses eren les que provocaven aquesta o aquella malifeta dels pobres homes, simples eines dels seus capricis. Havia de ser divertit això de poder enganyar una reina per tirar-te-la o atonyinar uns quants per demostar que ets el més fort i viril sense haver d’afrontar cap remordiment. Però es clar, tampoc no tenia cap mèrit ser el més hàbil amb l’espasa o amb la titola: el mèrit i les decisions eren cosa dels déus.

Avui en dia molts creients, no només catòlics, pensen que allò que passa és per voluntat divina, i no es pot anar en contra. Tot i que ells fan tot el que poden per oposar-s’hi a que passin d’altres coses que, per alguna raó, resulta que van contra la voluntat de Déu. És més, es prenen la llibertat d’ocupar el lloc de Déu i emprendre ells les accions correctores que creuen pertinents. Intentar raonar amb lògica la religió és ben complicat.

Però en canvi les lleis si han de tenir una lògica. Els que volem viure d’acord amb L’ordenament jurídic (ni que sigui per canviar-lo) hem de saber què passarà (o pot passar, que els jutges també tenen moltes coses a dir) si complim o infringim la llei. No podem dependre del caprici diví, hem de poder preveure les conseqüències de les nostres accions.

Per tant, millor separar les religions i les legislacions. Deixar les primeres per l’esfera més íntima, i les segones pels àmbits públics. Penso jo.

Salut i sort,
Ivan.

4 respostes a «En mans de Déu»

 1. Sostenir, com fa aquesta colla, que cap avortament és legítim, tampoc si has patit una violació, els obliga a buscar justificacions escandaloses com es va veure amb el congresista aquell que parlava de violacions legítimes i que si t’han violat de veritat no et quedes embarassada perquè el cos és molt savi.

  Però no sé qué es pitjor, això altre és allò de ‘mira nena, mala sort’.

 2. No volia entrar en el tema de l’avortament, el meu comentari anava més cap a l’actitud amb que encara la vida la gent i la influència que té la religió sobre ella. I el fet que alguns (molts, malauradament) pretenen imposar la seva pròpia actitud i creences íntimes als altres.

  Però, i ara si que parlo sobre l’avortament, entenc que per l’Esglèsia tractar aquest tema els aboca a un punt fonamental: quan s’introdueix l’ànima a la persona? Si és en el moment de la concepció, són coherents en el seu plantejament. (Coherents, no he dit que tinguen raó.)

  Des d’aquest punt de vista veig pitjor el de les violacions legítimes (em queda pendent investigar la diferència amb les il·legítimes!) perquè demostra una ignorància supina sobre obstetrícia. I hom hauria de saber del què parla.

 3. “Deixar les primeres per l’esfera més íntima, i les segones pels àmbits públics. Penso jo”
  “Penso jo”
  Clar, aquesta és la diferència entre qui diu les coses pensant i qui no. Això et passa per pensar! 😉

  1. És que pensar és un esport cada cop més minoritari. Cada cop fa més temps de la desaparició de La Clave i s’allarga més Sálvame. Crec què és un símptoma d’on vivim.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: