Correbous

Us explico el que jo he vist a Sant Carles de la Ràpita i voltants.

El bou capllaçat, que normalment es cel·lebra al matí, consisteix en un correbous o encierro en que l’animal va lligat pel cap, amb una corda anusada a cada banya. En la mesura en que el jovent ho creu oportú, la gent estira d’una corda o una altra (o les dues alhora) per a dominar l’animal i evitar que vagi cap a un lloc, per exemple. A mi em sembla que l’animal ha de patir força.

A les tardes de festa major hi ha bous. A una plaça rectangular construida amb carros i cadafalls, es van soltant bous i vaquetes per a que tothom que vulgui les vagi torejant. Hi ha per tant un munt de gent dins la plaça, la majoria l’únic que fan és sortir a la foto i pujar al carro o còrrer quan veuen el bou a menys de vint metres, però sempre n’hi ha que juguen a torero. De vegades es contracta un torero professional, que sense anar vestit de cap manera especial i armat només d’un capot li fa unes quantes passades artístiques al bou.

Als montsianencs els agrada dir que ningú no maltracta ni fa mal al bou, i pel que jo he vist això acostuma a ser cert. De vegades he vist algú llençant-li una llauna de refresc a la bèstia, i algú altre clavant-li un clatellot a aquest brétol, però també he vist vegades que l’agressor ha rebut riallades.

A les nits es cel·lebra el bou embolat, consistent en el mateix que els bous amb l’afegit d’unes torxes enceses que s’adhereixen a les astes dels bous. L’animal no es crema en cap moment, però és presa del pànic.

A mi el bou capllaçat em sembla una bestiesa. I l’embolat tampoc em fa gaire gràcia, però reconec que no es fa mal a l’animal.

8 respostes a «Correbous»

 1. Los toros se sientes humillados? ¿los animales tienen ese sentimiento como las personas ? Por lo que explicas es más una humillación que otra cosa pero ¿ eso lo percibe el toro ?

  Nos divertimos con unas cosas muy raras!!!!

  ¿Hay colectivos en contra?

  Flavia Company tiene un libro muy bueno de prosa poetica, Retrats de la Ràpita

 2. Jo he parlat de sentiment d’humiliació del bou? Crec que és una interpretació que fas tu, una [no recordo el nom correcte de la figura retòrica] humanització de l’animal, dotar-lo de característiques humanes. El Philip K. Dick en diria empathy d’això 🙂

  I si, els antitaurins també estan en contra de la majoria de festes on es maltracta els animals, entre elles algunes variants de correbous.

  1. Era una pregunta no una interpretación , hay psicologos para perros , los animales se deprimen , no veo que un toro no pueda sentirse humillado.

 3. Francis, si ja em costa de vegades entendre els sentiments humans, no t’explico entendre altres espècies …

 4. Jo diria que es pot humiliar algú (persona o animal) sense que aquest algú se senti humiliat.

  I també algú que s’ho mira des de fora pot trobar que tu (persona o animal) t’humilies sense necessitat que tu en siguis conscient.

  Trobo que per sentir-se humiliat cal una certa consciència de la pròpia dignitat tal i com la interpreta un humà que s’ho mira i probablement això no és aplicable als bous, perquè en la definició mateixa hi ha el requisit de ser humà. Potser sí que se senten humiliats però no té perquè ser per les mateixes coses que nosaltres trobem humiliants.

  Però el que segur que sí s’han de sentir és espantats i angoixats.

 5. Jordi, ho has clavat.

  1. He ido al Divan digital a hacerle unas preguntas sobre el tema y ella responde , es interesante.

   http://eldivandigital.blogspot.com/

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: