Do Androids Dream of Electric Sheep?

Què és el que distingeix els humans?

Philip K. Dick - Do Androids Dream of Electric Sheep?

Com en alguns contes que he llegit seus, Philip K. Dick resulta molt més convincent com a inspirador de preguntes suggerents que no pas com a narrador d’històries. I consti que la història de Do Androids Dream of Electric Sheep és fascinant.

Malauradament per la novel·la, l’adaptació cinematogràfica de Ridley Scott és també una obra mestra. La gran majoria d’espectadors d’aquesta pensen, i és un error, que el que explica la pel·lícula és el mateix que es llegeix al llibre, i això fa que Do Androids Dream of Electric Sheep sigui una gran desconeguda.

Al món futur (curiosament, ambientat al molt olímplic any 1.992) de Do Androids Dream of Electric Sheep la humanitat afronta un entorn ambiental molt precari, amb radiacions que afecten decisivament la salut de les persones, i amb moltes espècies extintes o en perill d’extinció. Posseir un animal domèstic real, viu, passa a ser un senyal de prestigi i prosperitat.

Aquest aspecte de la trama el podem reconèixer no només a obres com Wall-E o documentals com An Unconvenient Truth, però si anem una mica més enllà de “posseir un animal” (en el mateix sentit que es posseeix un objecte) i ens fixem en que els personatges volen sentir caliu real, podem traçar un fil molt prim amb la televisió actual, obsessionada per mostrar experiències, sensacions i sentiments verídics. Ja ningú no es creu la ficció.

I és interessant aquesta recerca de la realitat perquè en el món tant cruel que sorgeix després de la Guerra Mundial Terminus, s’ha desenvolupat una nova religió en la qual el valor suprem és l’empatia, la compassió i el compartir bons sentiments amb els altres. Fins i tot està mal vist que la gent es guardi de manera egoïsta les seves alegries i no les comparteixi amb els que pateixen.

L’empatia és el que teòricament distingeix els humans dels androides, robots orgànics que semblen rèpliques exactes però que són incapaces de tenir sentiments reals, d’estimar, d’entrar en comunió amb la comunitat. Aparentment.

He trobat molt estimulant les reaccions i els sentiments que es plantegen al relacionar-se humans, animals i androides. On rau la humanitat? No sembla que en valors que practiquem gaire sovint. La necessitat d’amor, de contacte amb d’altres, de socialitzar; La compassió envers els altres, no ja els humans, sinó també els animals, i els androides; El remordiment per les faltes comeses.

El contacte amb androides, creacions artificials que respiren, suen i tenen cors que bateguen, fins i tot el simple coneixement de la seva existència, ja planteja una sèrie de qüestions d’ordre no només pràctic. Tenen sentiments? Tenen ànima? La tenim nosaltres, si els hi neguem?

Com podeu veure, Philip K. Dick va emplenar de qüestions fascinants aquesta magnífica novel·la de ciència ficció que va escriure el 1.968. Curiosament, va plantejar temes candents que realment ho són però també va assumir que alguns rols i situacions continuarien igual, com per exemple el paper social de la dona, la dependència d’un sou mensual per adquirir els bens i serveis necessaris, que tothom necessitaria cotxe i els transports públics serien un desastre, o que no ens podriem fiar del que digui la televisió. Hi ha problemes irresolubles, potser.

Com irresoluble és la comparació entre Do Androids Dream of Electric Sheep i Blade Runner. D’entrada, us faig saber que aquest és un terme que no apareix a la novel·la. Rick Deckard és un caçador de recompenses, un bounty hunter. Però del film, i de les seves diverses versions, ja tindrem temps de parlar-ne …

Adient per a curiosos. Contraindicat per a aventurers de butaca.

Salut i sort,
Ivan.

4 respostes a «Do Androids Dream of Electric Sheep?»

  1. Sóc un fan de la peli, i el muntatge del director és molt millor que la versió estrenada pels productors, però el llibre és una altra història, molt més angoixant i desesperada.
    Pregunta: quants replicants surten a la peli?

  2. Víctor: De la pel·lícula, i les seves cinc diferents versions, en parlarem ben aviat.

  3. Les millors obres del Dick diuen que són Ubik i El hombre en el castillo. Les has llegit?

    1. Encara no. Si he llegit contes breus, la majoria magnífics, com el que va ser l’origen de Minority Report.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: