La societat literària de i de pastís de pela de patata de Guernsey

Aquesta és una novel·la epistolar amable, romàntica i costumbrista. Si sou molt exigents amb la qualitat literària és molt possible que us decebi, perquè és molt previsible i ensucrada, i perquè tècnicament s’escapoleix de qualsevol complicació refugiant-se en el gènere epistolar, que en aquests temps d’emails, SMS i Twitter ja sembla gairebé arqueològic.

La societat literària de i de pastís de pela de patata de Guernsey

Però si us atreviu a llegir La societat literària de i de pastís de pela de patata de Guernsey descobrireu uns personatges versemblants, encara que un xic estereotipats, unes vides creuades amb anècdotes colpidores i un record agredolç de la vida quotidiana durant la Segona Guerra Mundial, que és una de les dues coses que més m’han agradat de la novel·la.

I és que la Història oficial acostuma a parlar molt dels líders polítics i militars, i molt poc de les petites tragèdies que acompanyen els no-soldats anònims durant els conflictes. Aquí trobareu un cabàs d’anecdotari tant dels bombardejos a Londres com de l’ocupació a les illes del canal.

El segon punt d’interès és la reivindicació de la lectura. M’ha agradat especialment la visió democràtica de l’autora, que permet lluir-se no només al lector de Shakespeare o de Sèneca, sinó també al de la literatura més popular que detesta el gust líric de T.S. Elliot.

Adient si us ve de gust una novel·la lleugera. Contraindicat si sou patums de la Literatura.

Salut i sort,
Ivan.

Epíleg: al Víctor li ha agradat.

3 respostes a «La societat literària de i de pastís de pela de patata de Guernsey»

  1. Lo siento, no puedo considerarme ningua “patum de la Literatura”. Pero para mí está contraindicado porque : “Llegir bons libres no et permet gaudir dels dolents” Esta frase está rescatada de La sociedad literaria… (¿es necesario un título tan largo?)
    Después de leer 84, Charing Cross Road de Helene Hanff (de la que se hizo una película) Y sobre todo, Paradero desconocido de Kressmann Taylor, opinar, sería de una crueldad innecesaria.

    1. Uf, MaryCarmen, Address Unknown, paraules majors!
      D’acord, no és un gran llibre, però si una novel·leta que entreté i et deixa un bon regust.

  2. És el que dius, una noveleta lleugera que passa bé. A mi em va agradar

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: