Hisenda

La declaració de la renda d’enguany passarà als anals de la meva història. Com diria Casillas: jo, flipo.

Ja sabeu que no sóc d’explicar detalls personals al bloc, però avui cal aclarir dos punts: que treballo com a autònom, i que aquest estiu he deixat de viure a L’Hospitalet i he tornat a la meva estimada Barcelona. Concretament, la mudança va ser el mes d’agost.

Això fa que hagis de canviar el teu domicili fiscal. Tècnicament, una empresa canvia de municipi. A la pràctica, has d’emplenar un formulari (el 036, si no recordo malament) i entregar-lo a la teva nova Delegació d’Hisenda. Això ho vaig fer durant el mes de setembre. No, a l’agost no treballen. Li pregunto a la noia que m’atén (detall: la única funcionària borde que m’he trobat en totes les visites, també ho vull dir) que quan estarà fet, i em contesta que quan ho piqui a l’ordenador, que en una setmana estarà fet. Olé la integració de les Tecnologies de la Informació.

Segona confessió privada: la declaració m’ha sortit positiva, m’han de tornar diners. En vista que a començament d’octubre encara no m’han pagat, vaig personalment a la Delegació d’Hisenda, li demano a la funcionària què passa i ella, després de consultar el meu expedient a l’ordenador em comunica que jo tinc el domicili fiscal a L’Hospitalet i hauria d’anar allí a preguntar-ho. Què diria Casillas en el meu lloc?

Li explico que ja he fet el tràmit, que vaig anar a aquell mostrador (el senyalo físicament) i que no m’explico perquè no pot veure el meu expedient. Torna a mirar i em diu que si, que tot i que no pot veure el detall perquè encara pertanyo a un altre municipi, pot veure que no tinc cap procés de sanció ni d’inspecció engegats, que no m’amoïni. Li pregunto si té idea de quan em faran el pagament i m’assegura que amb tota probabilitat abans de final d’any.

Si, ho sé. Hauria d’haver seguit el tema més de prop. Presentar-me allà cada matí a les vuit en punt i clavar-els mirades assassines, o provar de subornar alguna funcionària amb un val de descompte a Zara. Però no ho he fet, resulta que m’havia de dedicar a d’altres coses, com escriure al bloc. La culpa és meva.

Total, que avui, vint-i-un de desembre, després de fer una hora de cua veient com es resolien quatre casos davant meu (atenien dos funcionaris amables i eficients, insisteixo i va sense conya) torno a donar-li el meu DNI a la funcionària per a que em digui perquè encara no he cobrat. Em contesta el següent (versió abreujada):

La seva declaració està seguint el procediment normal d’actuació en aquests casos. En el seu cas hi havia un pas intermig, què és el fet que vosté encara estava donat d’alta a L’Hospitalet i ara es veu que viu a Barcelona. Això és una cosa que s’arregla en un pas, només és tocar un botó però calia fer-ho i jo ara ho he fet. Com que la seva declaració és positiva, li han de tornar diners. La seva declaració ha estat revisada i aprovada en primera instància i ara cal que la instància superior aprovi aquest dictàmen, naturalment sense que això no vulgui dir que en els quatre anys següents no es pugui fer una inspecció. El que no puc és dir-li quan passarà això.

Jo me l’he quedat mirant amb cara de pòquer i ella, que ha entés el meu emprenyament, perquè jo havia entés que ella havia enrevessat expressament una explicació absurda, enseguida ho ha explicat clar i català:

La teva instància està bé: han comprovat que t’han de tornar diners i que és la quantitat que tu dius. Però calen tres passes per a pagar: primer, que es processés el teu canvi de domicili, que he fet jo ara; segon, que un funcionari d’aquest pis aprovi la teva liquidació, que també està fet; i tercer, que un cap del pis de dalt aprovi un lot de liquidacions en el que entri la teva declaració. Això normalment triga un mes, però clar, com que ara hi ha les vacances de Nadal …

Què diria Casillas en una situació com aquesta?

He tornat a casa tranquil. I emprenyat. I enrabiat. Indignat. I amb ganes d’explicar-vos-ho. Aquesta declaració de la renda passarà als anals de la meva història perquè em sento burocràticament enculat.

I, tot i que admiro molt Iker Casillas, jo no només sóc del Barça sinó que opino que pel Barça és millor porter Valdés.

Salut i sort,
Ivan.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s