Firefly

Algú molt aficionat a la ciència-ficció em va dir que Firefly era la millor sèrie de ciència-ficció que havia vist mai. La mena d’afirmació que estimula la curiositat, oi?

D’entrada, Firefly no em sembla ciència-ficció. Ni tan sols la major part de l’ambientació és sci-fi. Firefly és un western on una banda de desarrelats va viatjant sense rumb encarant les aventures que es troben pel camí. Viatgen en una nau espacial entre diferents planetes i trames, tots els quals mostren l’escenari desèrtic típic del Old West, fan servir revòlvers i fusells, i hi ha un munt d’attrezzo i altres elements, començant per la mateixa cançó dels crèdits, que presumeix orgullosament d’aquest gènere. Space western, doncs.

L’altre gènere al que cal adscriure Firefly és el de les road movies, perquè els personatges no fan res més que donar tombs, d’aventura en aventura, a bord de la seva nau què, spoiler, no es diu Firefly. I el viatge, més aviat les relacions que mantenen entre ells, és el que de debò centra la sèrie.

Això de les sèries amb episodis autoconclusius ara sona molt vell, però és que Firefly ja té prop de vint anys. Joss Whedon ja s’havia fet un nom amb el guió de Toy Story i amb Buffy the Vampire Slayer i això li va servir perquè Fox li acceptés el projecte, però no per a que l’empresa la programés amb cura (més aviat tot el contrari "Firefly’s broadcast history"), l’audiència fos massiva, i la sèrie pogués continuar.

Un cop cancel·lada, els seguidors que havien convertit Firefly en sèrie de culte van aconseguir que es produís un epíleg en forma de film. I després s’han generat còmics, jocs de taula, i d’altres productes al voltant d’aquesta franquícia. O sigui, que Firefly és una sèrie de culte que ha agradat a un munt gent, i que gràcies a les il·legalitats d’internet i a les reposicions en les noves plataformes de distribució de continguts continua guanyant adeptes. Carn de remake?

Resulta que Firefly presenta històries tòpiques plenes de clixés (el més palmari, a l’episodi Heart of Gold) i sense desenvolupament ni pretensions, amb alguns apunts imaginatius, però inconsistents (com a The Message), una producció que no grinyola, però tampoc destaca, en part perquè hi ha mínims efectes visuals, i en molta part perquè han passat vint anys i les ficcions televisives d’avui en dia, amb pressupostos molt més elevats, posen molt més formatge enmig del pa.

Els personatges són tots esquemàtics i típics tant del western com de les road movies, però meravellosos gràcies a les interpretacions dels actors, que els atorguen tendresa i passió, i fan impossible no enamorar-se d’ells, fins i tot del més cafre. I mira què n’és, de cafre! Què fa memorable Firefly? Sense cap mena de dubte, la colla protagonista. L’únic i enorme atractiu de la sèrie.

La cancel·lació precipitada de la sèrie va impedir cloure apropiadament les diverses trames. És per això que es va rodar el film Serenity.

Adient com a entreteniment lleuger. Contraindicat per a reflexionar sobre la Humanitat i el seu futur, què és el que aporta la ciència-ficció.

Salut i sort,
Ivan.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: