Lo Monument

Diuen que a Tortosa ha votat la gent i què ha decidit quelcom que ningú no s’explica. Quines coses!

450px-tortosa_-_monumento_a_la_batalla_del_ebro_2

Vagi per davant que he procurat llegir més aviat poc sobre el tema, perquè els titolars que llegia em posaven dels nervis.

Primera qüestió: a Tortosa, han votat? Llegeixo que menys de la tercera part del cens es va desar una papereta a una urna. Es veu que el tema no interessa tant, o fa mandra de pensar, o tant hi fa el que es decideixi. Passa amb moltes més coses de les que pensem, que després de tant soroll mediàtic resulta que la gent de la que parlen aquests mitjans està per altres històries.

Ara, l’alcalde s’ha guanyat a pes ser recordat durant molt de temps. Què és això de reinterpretar el monument? Em podria creure la reinterpretació un cop hagi traspassat tothom que l’ha vist durant més de mig segle com a homenatge als que van guanyar la batalla, però no ara. Hi ha massa record, inclús de la batalla en sí, com per a que això sigui possible ara. Ara, n’hi ha uns als que els està molt bé (perquè són o s’identifiquen amb bàndol guanyador) i d’altres que no, perquè són o s’hi senten dels que van perdre.

A banda del factor estètic, que ja m’explicareu com es pot reinterpretar tota la simbologia que té el document. En comparació, veig molt més reinterpretable la Vall dels caiguts tot i que aquella creu immensa assumeixi erròniament que tots eren catòlics, però estèticament és majoritàriament neutre.

O sigui que no sé perquè el senyor alcalde va muntar el ciri de la reinterpretació i no va voler pagar per emportar-se aquell monstre a qualsevol magatzem. Ui, he dit pagar?

M’estranya molt que ningú no hagi escrit (o jo no l’he pogut llegir) sobre la despesa que representa treure’s de sobre el monstre de metall. Quan hi ha crisi i son pocs a repartir (si, Tortosa no és tan gran com a molts tortosins els agrada dir) la qüestió de què li costarà als veïns (no als que vénen a opinar còmodament des de la distància) té el seu què. Aquest trasto ja porta aquí molts anys; si ara el treuen, encara faran allò altre que a mi m’interessa o no? Els principis estan molt bé, però els tortosins estan acostumats a conviure amb lo monument i ara mateix gratar-se la butxaca, pica molt.

Això si, per molt acostumats que hi siguin, allò és lleig de collons!

Del poc que realment he llegit, el que ha escrit Francesc Abad és del que més m’ha agradat, tot i que discrepo en diversos punts. Si un homenatge només als brigadistes està bé, perquè no ho està també un altre als del Terç Verge de Montserrat? I perquè no un als que van venir (o els van portar, més aviat) d’altres contrades i sense importar el bàndol?

El del Virolai cantat pels requetés catalans ho havia escoltat explicat pel David Torn però en una versió lleugerament diferent.

Salut i sort,
Ivan.

4 respostes a «Lo Monument»

 1. No havia llegit el Francesc Abad, el tinc bastant atravessat, però diria que no te l’has llegit bé respecte del monument al Terç perquè del que rondina és del Via Crucis que hi ha afegit d’a més a més i jo, digue’m ateu, no sóc capaç de veure-hi homenatge i prou en un recordatori així.

  1. Jo, que sóc ateu dels Déus revelats i agnòstic dels altres (desxifra’m si pots!), entenc el Via Crucis com a homenatge.

   Perquè una de les motivacions dels joves del Terç va ser el catolicisme. Ja fos el seu fervor religiós, la repugnància davant d’actes violents anticlericals, atemptats a capellans, etc. I els creients van veure com la seva Esglèsia proclamava la croada. Coherentment, consideren la mort d’aquells joves com un sacrifici que tenia un vector religiós dins la seva motivació.

   És una simplificació, obvia altres visions, etc., però entenc que per a ells és una manera honesta de retre homenatge.

 2. Comentavem amb el Víctor que la millor reinterpretació fóra dinamita i enviar-lo a l’òrbita de Plutó.
  Per cert, a TV3, aquest matí han fet missa des de Montserrat… Sort que la Bali (11 anys) ens ha preguntat quin “talent show” era aquest?
  Petons i fins aviat.
  Gemma

 3. Avatar de francis black
  francis black

  El del bus turístic de tortosa que dice? Tiene una entrevista. Se tendría que enviar email wassap o algo a los turístas de los últimos años para decir que hay cambios, no en los monumentos que visitaron como en su significado. Para que ellos lo aclaren es sus Facebooks

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: