Independències

L’assumpte ja sabeu com va: l’Artur Mas, la Joana Ortega i la consellera Rigau declarant als jutjats, un munt de manifestants a la porta, i els jutges queixant-se de la pressió ”intolerable” que això suposa.

Fins ara, podiem parlar que els polítics feien un ús indegut de l’administració de justícia per a no afrontar directament la seva responsabilitat política. Però les reaccions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya primer, i del Consejo General del Poder Judicial després, afegeixen la politització del sistema judicial.

Efectivament, els òrgans de govern de la justícia han decidit queixar-se d’unes manifestacions quan abans no ho havien fet d’altres (recordem Camps o Albiol acudint també acompanyats per gentades a altres judicis). I encara més greu, no han fet res per a semblar independents del poder polític que reparteix destinacions, promocions i jubilacions segons la conveniència general. I hem vist alguns casos molt sonats que els han donat oportunitats per fer-ho.

Malauradament, aquest comentari no senyala únicament el PP. El PSOE també va aparèixer retratat fa un munt d’anys amb designacions molt opinades de fiscals generals de l’estat i fiscals contra la corrupció; per no parlar la inclusió de determinats jutges estrella a les seves llistes electorals.

La conclusió a la que arriba molta gent és que el sistema està irremediablement podrit. Sense justícia ni premsa independent, tant Montesquieu com Jefferson ja van avisar del que passava, i a ningú no li agrada ser enmig d’un cau podrit.

O sigui que lluitant contra els independentistes, i aixafant la independència tant de jutges i fiscals com de mitjans de comunicació, crec que han donat molta benzina als independentistes.

Si algú que no està ni massa ben informat, ni gens format en Política ni Dret, arriba a aquesta conclusió, la qüestió és saber quin raonament segueixen els que, sabent-ne molt més, han pres aquesta cadena de decisions.

Arrogància? Creuen que l’independentisme va de farol? O simplement pensen que al final la gent (els que van a les manis, no els que les convoquen) s’arronsarà i es conformarà amb el que hi ha?

Salut i sort,
Ivan.

3 respostes a «Independències»

 1. Arrogància dius? Jo crec que és més simple que això: no crec que contemplin ni com a hipòtesi remota que Catalunya pugui independitzar-se en realitat perquè, al capdavall, la unitat d’Espanya és sagrada, forjada en foc per déu en persona i, per postres, tenen la paella (jurídica) pel mànec.Només has de mirar de qui són fills i néts, no són capaços ni d’imaginar-s’ho.

  Així les coses la fermesa contra el separatista no té contraindicacions, ans al contrari, serveix a l’únic objectiu elevat i noble que pot aspirar a defensar un governant (conservador) espanyol: guanyar eleccions apel·lant a la unitat d’Espanya.

 2. És que, sense això, la interpretació més política, que és la que expresses en el darrer paràgraf, no s’acaba d’entendre ni de funcionar.

  És veritat, diuen que el Rajoy en referència al procés diu allò de a ver a quién le coge vértigo antes, com si fos el joc de la gallina. Però al chicken game tots dos són conscients (han de ser conscients) que van de cap al precipici.

  I diria que no és el cas: ni ells creuen que la unitat d’Espanya corri realment perill, ni l’independentisme pren mal si s’aboca al precipici i acumula negatives i hostilitat. Al contrari, es legitima i reforça.

  Sí que s’entén tot, en canvi, si ho interpretes com a simple càlcul electoral d’algú convençut que, com que els independentistes no se’n poden ensortir, tant se val si el que fas els reforça com si no. De fet, si els reforça, millor.

 3. Creo que su mercado no es Cataluña.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: