Casagemas. L’artista sota el mite

Massa tard ho dic, però fins el 22 de febrer hi ha una bona exposició al MNAC.

Tocador. Pintura de Carles Casagemas en que retrata una noia amb un vestit de nit negre asseguda a una cadira al davant del seu tocador.

Fins ara, Carles Casagemas era un paràgraf dins de la biografia de Pablo Ruiz Picasso. Amb l’exposició Casagemas: L’artista sota el mite el MNAC intenta donar-li el relleu artístic que es mereix. Malauradament, els textos de l’exposició fan més èmfasi en la biografia de l’artista i la seva relació amb Picasso que no pas amb la seva importància artística.

Em sembla a mi què això és perquè si bé Carles Casagemas va ser un artista representatiu del seu moment, no es distingeix (jo no en sóc capaç) un tret distintiu en la seva obra respecte de les de Nonell i la resta d’artistes del seu moment. Fins i tot, alguns dels quadres ambientats a les tavernes recorden l’obra de Toulouse-Lautrec, no només per temàtica sinó també per estil.

L’exposició m’ha agradat força. Un munt de pintures fosques, ombrívoles, on s’ensuma més un ambient que no es veuen els personatges; tot i què la majoria tenen protagonistes definits. Moltes obres molt petites, on s’intueix més una pràctica i un procés d’aprenentatge cap a una maduresa escapçada per la passió i la desesperació, un altre exemple d’oportunitats malaguanyades.

Hi ha també una mostra de la seva poesia, però només la vaig llegir per sobre.

Adient per a estimular un diumenge d’hivern (obvi!). Contraindicada per a depressius.

Salut i sort,
Ivan.

Una resposta a «Casagemas. L’artista sota el mite»

  1. […] Gironès, la vident Marguerida Calafell, el fantasma del també pintor Carles Casagemas (de qui ja hem parlat), el metge i veterinari Francesc Darder i Llimona (si, el taxidermista del museu on havia el […]

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: