Samichlaus

Això dels regals de Nadal a Suïssa no és ben bé com ens ho esperàvem.

Resulta que l’estrella és el Samichlaus, que ve a ser l’equivalent al Sant Nicolau nordeuropeu, i què té un ajudant, Schmutzli, que li ajuda a portar els ases amb que es desplaça, per poder arribar puntual a la seva cita amb tots els infants el sis de desembre.

I què porta el Samichlaus? Una bosseta amb cacaus, xocolatines i mandarines. Allò de la ilusió és més important que el valor del regal resulta què és veritat. Els nens s’ho passen la mar de bé. El típic és què Samichlaus truqui a la porta i llavors els nens obren i troben la bossa amb els xuxes. Perquè Samichlaus és ben ràpid i ja ha marxat.

A les llars d’infants el Samichlaus i el Schmutzli acostumen a aparèixer el mateix sis de desembre, o si tenen molta feina a algunes s’hi passen el dia cinc. La màgia és pels personatges, els actors no donen l’abast.

El Santa Claus, Father Christmas o Pare Noël té poc predicament a Suïssa, segons ens han explicat. L’imperi també aboca la seva ofensiva cultural però sembla què les famílies fan el repartiment de regals el dia de Nadal sense cap intervenció externa, o bé és el nen Jesús qui fa arribar els regals. Els més petits no demanen raons de com és què han aparegut els regals, i els nens més grans ja saben a qui han de tenir contents.

Això a un cantó majoritàriament protestant, com és el nostre. La gent d’aquí sap qui són els Tres Reis d’Orient, encara que no sigui una tradició seva, per tant no descarto que als cantons catòlics, especialment als de parla francesa, cel·lebrin també alguna cosa el sis de gener.

Si algú no té clar què pot regalar-li a un nen de mitjana edat, una excel·lent idea és la cervesa Samichlaus, què fa molt bona pinta.

Salut i sort,
Ivan.

Actualitzat: l’Alane Kataria-Rennie ho explica molt bé i li afegeix un punt de samfaina.

3 respostes a «Samichlaus»

  1. I la data? Per què el 6 de desembre? La Santíssima Constitució dic jo que no serà…

    1. Perquè és la Diada de Sant Nicolau. Aquí expliquen el del Samichlaus amb una mica més de detall.

  2. Als Països Baixos la tradició diu que ve d’Espanya

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: