Sense traducció directa

Em resulta curiós com paraules bàsiques en un idioma poden ser difícils de traduir en un altre.

El primer cop què recordo què algú va fer aquesta consideració va ser quan un professor gallec què tenia a quart d’EGB (si, al pleistocè) va comentar a classe el concepte de morriña. Des d’aleshores, han passat per la meva vida litost (gràcies a Kundera), la rauxa (què trobo molt més difícil de traduir que no pas el seny), i gràcies a alguns amics argentins la fiaca, el ser boludo o un verb què déu ser banquearse i què fa poc ha fet servir el Julio, i què m’ha inspirat aquesta nota.

Estic molt d’acord amb l’Enrique Alpañés de Yorokobu i no crec què siguin termes sense traducció possible. El què em resulta fascinant és què conceptes què siguin molt habituals a un lloc, fins el punt d’haver exigit a la comunitat la definició d’una paraula d’ús corrent, a d’altres llocs són tant poc considerats què no els hi cal un mot específic o en tenen prou amb un de lleig. La distància entre to spell i deletrear. I què la majoria d’ells siguin sentiments, alguns tant entranyables, habituals o comuns com hyggeligTorschlusspanik.

El costum aquest d’escriure tonteries a Lo Bloc m’ha portat això de bo: ara sé què pateixo, i molt, de tartle i de l’esprit de l’escalier.

Salut i sort,
Ivan.

Una resposta a «Sense traducció directa»

  1. […] Doncs mireu, trobo què si, què tot seria molt més fàcil i simple si tots parlèssim una única llengua i ens poguessim estalviar temps, maldecaps, i diners en aprendre altres idiomes. Però també ens perdriem coses divertidíssimes què ens aporten molta riquesa. […]

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: