Fotem els diputats!

L’ona d’indignació ciutadana sobre la classe política que patim no troba cap oferta política articulada a la que adscriure’s, motiu pel qual van florint iniciatives diverses que, partint d’un fet objectiu deriven en propostes benintencionades però discutibles. Reprodueixo un correu electrònic que m’ha arribat per triplicat.

LLEI DE REFORMA DEL CONGRÉS DE 2011 (esmena de la Constitució)

  1. Els diputats seran assalariats només durant el seu mandat. I no tindrà jubilació només pel sol fet d’haver exerici mandat.
  2. Els diputats contribuiran a la Seguretat Social com tothom. El fons de jubilació del Congrès passarà al règim vigent de la Seguretat Social. Els diputats participaran dels beneficis dins del règim de la Seguretat Social exactament igual que la resta de ciutadans. Els fons de jubiliació no es pot fer servir per cap altra finalitat que no sigui aquesta.
  3. Els diputats han de pagar el seu pla de jubiliació, com tota la resta de ciutadans.
  4. Els diputats deixaran de votar el seu propi augment salarial.
  5. Els diputats deixaran la seva assegurança actual de salut i participaran del mateix sistema de salut que la resta de ciutadans.
  6. Els diputats han de complir les mateixes lleis que la resta de ciutadans i estar subjectes, a responsabilitats civils i penals, en l’exercici de la seva activitat política.
  7. Els diputats han de servir a les cambres, no fer carrera. per tant, al complir el mandat (màxim 2 legislatures) cap a casa i a buscar feina.
  8. S’eliminen els salaris vitalicis.

Ara és l’hora de les RETALLADES DEL POBLE. Si estàs d’acord, reenvio a 20 dels teus contactes i demana’ls que mantinguin aquest missatge circulant. Junts podrem.

Algunes preguntes:

  • Qui determinarà el sou dels diputats? Per extensió, dels càrrecs polítics de les administracions?
  • Si un ciutadà té el dret de contractar una mútua sanitària, per què no ho pot fer un diputat?
  • Com protegim la independència d’un diputat? A banda de la temptació d’acceptar suborns, també hi ha el perill que la policia o els jutges li engeguin un procés civil o penal igual que ha passat amb cert jutge i ex-diputat socialista, per motius polítics.

El problema, em temo, és molt més profund i simple. Tenim uns diputats tant maldestres que no han dubtat en exigir sacrificis al poble mentre ells rebutjaven sacrificar ni les engrunes. I ho han fet públicament a l’era de la televisió en els mòbils, twitter i facebook.

El problema és que tenim un sistema polític, consagrat a la Constitución, que consagra els partits polítics com a actors principals, sense demanar els partits cap garantia de bon govern. Això gairebé garantitza que els qui arribin als llocs polítics rellevants, o com diria Alfonso Guerra “los que salen en la foto”, siguin els aparatchik i no els millors.

Salut i sort,

Ivan.

4 respostes a «Fotem els diputats!»

  1. Les teves preguntes tenen una formulació acadèmica clàssica, escrita per Max Weber, un dels considerats pares de la sociologia. A la conferència ‘La ciencia como vocación’, que està inclosa a El polític i el científic, un dels textos que llegeix a primer curs qualsevol estudiant de ciències polítiques, deia:

    “El reclutamiento no plutocrático del personal político, tanto de los jefes como de los seguidores, se apoya sobre el supuesto evidente de que la empresa política proporcionará a este personal ingresos regulares y seguros. La política puede ser “honoraria”, y entonces estar regida por personas que llamaríamos “independientes”, es decir, ricas, y sobre todo por rentistas; pero si la dirección política es accesible a personas carentes de patrimonio, éstas han de ser remuneradas.” En parla especialment de la pàgina 6 a la pàgina 9 (del pdf de la conferència).

    No només això, si la política ha de ser accesible a persones competents, han d’estar ben pagades. Perquè les persones competents han d’estar ben pagades. Potser la política com a professió necessita remuneracions per objectius i aquestes coses però el que no pot ser és que gent que gestiona pressupostos de milers de milions d’euros estigui mal pagada.

    Espero que el bloc em respecti els enllaços. Si no, insistiré.

  2. Com sempre, aquests mails populistes obvien els detalls més importants, tal com diu el Jordi:
    o tenim polítics a l’estil USA, o bé rics o bé dependents dels lobbies,
    o els polítics cobren sous que justifiquin la seva dedicació.
    Una altra cosa és el control que exercim sobre ells. Pressionem la justícia i la seva velocitat d’actuació i no aquells qui decideixen fer carrera a la cosa pública.
    Per cert, els punts 6 i 7 són de vergonya aliena, per què hem de limitar els mandats i, fillets, les cambres són servides pels cambrers, els polítics serveixen el poble.
    Salut

  3. Argumentos de ascensor. Es una expresión que me lanzaron hace unas semanas cuando di una opinión simple,me gusta, lo malo es cuando voy en ascensor con alguien a la que habla sonrió de forma automática.

  4. O també arguments de barra de bar o cubateros, que diuen al Garden, però igualment són una bona excusa per a reflexionar.

    Em quedo amb la idea que no és sa que hagi una casta política. La Història demostra que quan ha existit (tradicionalment han estat els sacerdots i els militars) els països s’han ensorrat per valorar més el corporativisme que la meritocràcia. És bo que els polítics tinguin una professió i que puguin viure d’ella abans i després de la seva etapa política.

    Crec que la proposta, carregada d’ingenuitat, apunta més cap a privilegis injustificats (els fons de pensions) que no pas cap a la retribució en si. També, si la tasca política tingués el prestigi que a priori li pertoca, ningú no pensari que els polítics no es guanyen la paga.

    I també hi ha el tema de poder-li dir a la cara a un polític que l’ha cagada o que no ens agrada el que fa. L’únic mecanisme d’avaluació que tenim són les eleccions, absolutament globals: no podem votar els polítics individualment, sinó agrupats en partits; ni tampoc podem votar les decisions individuals, només agrupades en legislatures.

    Per cert, avui he tornat a rebre el correu original.
    Salutacions a tots.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: