Algun economista a la sala?
Estiu del 93. Recordo un titular d’El País: “La peseta, bajo la tormenta financiera europea”; segurament la memòria no ha respectat totalment la frase que encapçalava la primera plana del diari cobrint tota la seva amplada, però el sentit és precís. Els grans poders financers del món, tots ells empreses privades, s’aprofitaven dels acords europeus d’estabilitat econòmica que fixaven una banda d’oscil·lació a les diferents divises per a especular i guanyar diners. El George Soros ho va explicar molt clarament en el seu moment: si em doneu una manera clara i gens arriscada de guanyar diners, què espereu que faci?
Estiu del 2011. Hi ha altres pactes i tractats econòmics a Europa, hi ha unes regles clares i conegudes, i una situació en la que alguns països tenen les mans gairebé lligades en una variable econòmica, que ara no és el valor de la seva divisa (que també, ja no depén d’ells) sinó el deute públic. I els poders econòmics crec que tornen a fer el seu agost.
Vint anys després, el mateix fenòmen, segurament una mica més sofisticat. Una generació després, el poder polític no ha aconseguit (ho ha intentat? ho vol? pot fer-ho?) deslliurar-se ni imposar-se al poder econòmic. Pateix la Democràcia. Patirem gairebé tots.
Salut i sort,
Ivan.
Digues la teva!