De la teoria a la pràctica

Si els fets contradiuen la teoria, canvia de teoria. Punt.

Llegeixo a El País que Malawi comença a superar la tragèdia de la malnutrició gràcies, entre d’altres coses, a que no ha fet cas dels savis consells d’alguns organismes internacionals. Ahir escoltava un economista gal·lès a TV3; afirmava que el que havia de fer Espanya era baixar un 20% preus i salaris.

No dubto que les equacions que segons la Teoria Econòmica determinen la salut econòmica d’un país quedaran millor ajustades amb aquest canvi a les variables. Però dubto que aquesta mesura sigui plantejable: si em baixen el sou, podré seguir pagant la hipoteca? Em rebaixaran un 20% també la hipoteca? Qui serà el que convencerà els empresaris que ells han de baixar el 20% dels seus preus pel bé del país? Algú que estigui a l’atur podrà acceptar un 20% menys de sou tenint una hipoteca que no baixi?

Potser és que jo no conec ni la teoria, però em penso que per parlar del que s’ha de fer el primer que s’ha de conèixer és la realitat.

Salut i sort,
Ivan.

3 respostes a «De la teoria a la pràctica»

 1. Segurament no es pot demanar gaire a entrevistes per televisió de dos minuts a saberuts de qualsevol tipus: ni el mitjà, ni el format, ni la durada ajuden gaire a entendre què explica algú. En tot cas, el que deia en aquesta entrevista i, sobre tot, el que fa temps que diu, jo no ho resumiria en aquesta frase: el fons del que diu és molt més bèstia.

  En tot cas, el que s’ha volgut destacar d’aquesta entrevista és una trivialitat: l’economia espanyola no és competitiva i abans de la integració a la zona euro haurien tractat de d’esdevenir competitius devaluant la moneda. Ara sense pessetes no es pot devaluar i sense devaluació l’economia espanyola no esdevindrà competitiva.

  Li pregunten, i això quina solució té?

  I com que de fet és un friki que ha esdevingut popular perquè preconitzava la catàstrofe i la catàstrofe ha vingut el tio contesta ‘doncs obtenint el mateix resultat que si es pogués devaluar’.

  Si no fos un friki enlloc d’això diria que la solució és sortir de la zona euro i tornar a la pesseta per poder devaluar en paus.

  Totes dues coses són irreals políticament però francament, no val la pena fixar-se en els titulars perquè els titulars els han creat les preguntes dels periodistes.

 2. Totalment d’acord en aquest aspecte de manipulació mediàtica, però jo anava (com de costum) per una altra banda, la de tocar de peus a terra.

 3. Sí noi, ja ho sé.

  Però jo també vaig per un altre banda: que si aquest home acaba tenint raó en la meitat de les coses que diu ja cal que ens calcem.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: