Vic s’escriu amb v, com vergonya

No sóc funcionari, per la qual cosa ignoro la importància exacta de l’empadronament municipal, però sembla que aquest tràmit que acredita que hom viu a un determinat lloc, és el que permet accedir tant a la targeta sanitària com a una plaça escolar.

És a dir, que el que han aprovat a Vic és que els que tenen cartolina poden negar als que no la tenen, que els seus fills vagin a escola. Si vas a inscriure la nena et demanen el volant d’empadronament. No volant, no escola. Després, la gent bona que si que té cartolina podrà dir allò de “quina vergonya, la canalla pel carrer en lloc d’anar a escola”.

El de l’assistència sanitària convé matisar-ho. Si una persona que no té cartolina, altrament dita il·legal, és atropellada o li cau un piano a sobre, no cal que pateixi. Els metges que hi haurà al servei d’urgències l’atendran diligentment. En aquest país som solidaris i humanitaris. Ho demostrarem ara, enviant un munt d’ajut humanitari a d’altra gent que ha patit un terratrèmol i a la que tampoc no autoritzarem a venir a viure aquí, mentre voldrem sortir a la foto demostrant la bona gent que som.

En canvi, si algun dels indocumentats que corre per Vic pateix mal de queixals, o miopia, o peus plans, que es foti. En aquest país tenim diners per contractar futbolistes africans, per organitzar jocs olímpics o per comprar tomàquets per montar una guerra lúdica a la festa major, però no ens arriba per a pagar-li entre tots una visita (o les que calguin) a un metge de la seguretat social a uns indocumentats. Som pobres.

Hi ha gent que creu que pot negar-li l’educació o l’accés a la sanitat a d’altres. Jo estic convençut que les persones, totes les persones, pel sol fet de ser-ho, merèixen l’accés a aquests serveis. I la Declaració Internacional dels Drets Humans recull aquests drets, a més d’altres. I aquest país on vivim ha signat aquesta Declaració. Vegeu els artícles 25 i 26.

Empadronar-se a un lloc vol dir que hi pertanys, que ets de la colla. És bo ser de la colla. Visc a Barcelona, ho recordeu? De fet, és bo però no imprescindible. La Rahola porta tota la vida visquent a Badalona i es va presentar per alcaldesa de Barcelona. O sigui que els indocumentats (em nego a qualificar-los d’il·legals) tampoc no estan tant malament. Però els que estan millor són els que si que són de la colla (empadronats) i a més decideixen qui s’hi pot afegir i qui no.

Per a decidir-ho, ho tenen més o menys fàcil. Si l’aspirant ha nascut (per decisió pròpia o designi diví, qualsevol de les dues circumstàncies és vàlida) dins el territori anomenat estatal (per uns) o nacional (per d’altres), aleshores pot entrar a la colla. En canvi, si l’aspirant es va encaparrar en nàixer en un lloc antipàtic, aleshores ha de fer unes quantes cabrioles abans no l’admetem. Ens ha de vendre pelis a preu tirat, o ha d’acompanyar l’àvia a passejar (que nosaltres no tenim temps), o ha de netejar allò que a nosaltres ens fa massa fàstic. I després ja veurem.

I ha de quedar clar que no estem parlant de papers de l’estil carnet de conduir (si no el tens és que no en saps, i per tant no pots fer servir aquesta màquina); ni tampoc papers de l’estil declaració de la renda (si no el tens és que no has contribuit a la despesa general amb el que a tu et toca); sinó papers de l’estil tràmit administratiu, com el certificat de naixement, o d’haver entrat al país per un determinat control fronterer.

Ningú no decideix on neix. Ni el color de la pròpia pell. Per això, que et jutgin amb aquests paràmetres és absolutament injust. Que els d’un costat del riu tinguin dret, i els de l’altra banda no, és injust. És discriminació. És racisme.

I m’importa un rabe que el bufet d’un dels pares de la Constitució hagi perpetrat un informe on digui que negar-li l’empadronament als indocumentats sigui legal. És racisme. És immoral. Està malament.

Els que li neguen l’empadronament a d’altres, el que volen és institucionalitzar que uns han de tenir més drets que d’altres. Perquè creuen ells són millors que els altres, potser perquè van arribar abans, o ves a saber perquè.

No sé com són els indocumentats, però els regidors que van aprovar allò a Vic són racistes. Fan vergonya.

Salut i sort,
Ivan.

14 respostes a «Vic s’escriu amb v, com vergonya»

 1. Es el imperio de la ley, es decir la ley impera, Se hace la ley se hace la trama, Aquí hay alguien explotando, El inmigrante trabaja en negro y vive en negro y el futuro lo tiene negro y Anglada los señala como problema. Los que tienen papeles tampoco pueden votar, otra cosa que se da por normal y no entiendo, forman parte de la sociedad pagan y cobran cumplen e incumplen pero no tienen derecho a escoger representantes.

  El problema de fondo es muy bestia es problema de desigualdad económica mundial y esta claro que todo el mundo no puede ir a un país y reventar su estructura social, pero hay una negocio detrás de traer gente y explotarla. Otro temas es el de los penúltimos, los últimos perjudican a los penúltimos no a los primeros (que se forran con los últimos y los penúltimos) los penúltimos están bastante olvidados y aquí entra Anglada.

 2. No crec que el racisme hi jugi cap paper en l’intent (de moment un intent) de canviar els criteris d’empadronament a Vic. Com a mínim no el de l’Ajuntament, que són els mateixos que s’han penjat una pila de medalles precísament per les polítiques d’acolliment i integració a la immigració. Voler endurir les normes d’empadronament és un canvi significatiu però les bones pràctiques de Vic segueixen sent vigents. O sigui que són les dues coses: l’empadronament afecta el 2% d’immigrants de Vic, les altres coses el 98% restant.

  Una Declaració Internacional vesteix molt però als estats de la UE els immigrants que no estan en situació regular no tenen garantida l’assistència sanitària i allí on en tenen en alguna mesura sovint s’obliga legalment als professionals sanitaris a denunciar els irregulars que passen la porta. Diria que el que es garanteix a l’Estat espanyol no es garanteix enlloc de la UE i que aquí ‘no estamos tan mal coño’ que deia aquell.

  I aquí arribo on volia arribar: per una banda l’estat amb la legislació d’estrangeria crea ‘irregulars’ als qui no deixa treballar ni incorporar-se socialment i per l’altra demana màxima tolerància i trasllada els problemes als ajuntaments que són els que han d’encarar les dificultats proveïnt serveis bàsics.

  A Vic parlem d’un ajuntament que ha tingut un comportament exemplar i que té una oposició que diu, aquesta sí, que els immigrants no han de tenir cap dret. Ara que no tenen diners, francament, no em sembla estrany que intentin retallar la provisió creixent de serveis a només els que presentin la documentació que pel que sembla resulta que és obligatòria.

  I dit això, aclareixo que crec que decidir qui s’empadrona i qui no no es matèria que li toqui decidir a un ajuntament i està fora de lloc limitar l’empadronament.

  D’altra banda l’empadronament és una collonada de requisit perfectament prescindible precisament en la sanitat: si l’assistència sanitària és universal, és universal i no cal portar una pòlissa per certificar que vius al planeta (altra cosa és una plaça escolar, que si que hauria de guardar una certa relació amb el lloc de residència).

 3. A mi el que em fa gràcia es que els racistes diguin que per culpa dels inmigrants falten places a hospitals i escoles… en comptes de fer-ne més volen negar els drets a una part de la societat!!
  Quan faltin guarderies eliminaran als nens?

 4. Ja m’he llegit les aportacions. Continuu pensant el mateix.

  No es tracta d’un debat de competències. No discuteixo que l’Ajuntament tingui potestad per a decidir a qui empadrona. És un altre debat.

  Tampoc no discuteixo el fet que les administracions espanyola i autonòmiques carreguen de responsabilitats els municipis sense aportar-els les necessàries fonts de finançament. Un problema greu, però també és un altre debat.

  Ni tant sols he parlat de perquè vénen immigrants a Espanya. Coincideixo amb Juan Antonio Fernández Cordón en que això ho motivaven les oportunitats de feina i progrés econòmic, i no la fabulosa i mundialment coneguda seguretat social espanyola (als EUA no deuen tenir gaire immigració, oi?).

  I com que la Ley de Bases de Régimen Local diu que tots els habitants (no ciutadans: habitants) d’un municipi han d’estar empadronats, m’extranya que sigui legal. Però em fa igual.

  El que jo dic és que negar-li “derechos fundamentales”, com qualifiquen David Reher/ i Blanca Sánchez Alonso la sanitat i l’educació, a ningú, sigui qui sigui, és inacceptable.

  I opino que, en una situació de manca de recursos, retallar amb els serveis als més necessitats i en les necessitats més “fonamentals” és moralment miserable. Potser subvencionar bancs per a que multipliquin els seus beneficis és més eficient o productiu, no ho discuteixo, però això no fa que deixi de ser repugnant.

  Voler no inscriure a algú, negar-li aquest certificat que vius a aquest lloc del planeta, és degradar l’altre, fer-lo inferior als que si que tenen la condició d’empadronats. I això també ho considero inacceptable.

  I aquestes dues qüestions, per a mi, són esencials. Competències, manca de recursos, transtorns socials, qualsevol altra cosa, és negociable.

  I si, a Vic s’han fet moltes coses ben fetes, especialment en la integració a l’escola. Però les virtuds passades no compensen els vicis presents. A qui pateixen els vicis, no els compensa gens.

  Edito: vull aclarir que el títol de l’article buscava la provocació i l’estímul a la reflexió, no estic dient que els vigatans en general siguin vergonyosos, tot i que alguna de les decisions dels seus representants polítics si que ho sigui.

  Salutacions i moltes gràcies per participar.

 5. Ivan

  Com que veig que el que dius voreja una mica el que jo tractava d’expressar intentaré dir-ho d’una altra manera. Evidentment podem no estar d’acord però com a mínim que se m’entengui.

  L’empadronament permet contar la gent que hi ha i quantificar necessitats socials i per això no es acceptable no empadronar la gent. Per postres voler gestionar la immigració d’un lloc en concret limitant l’empadronament només deriva la gent a d’altres municipis colindants: descongestiones els teus serveis socials a costa de congestionar els del veí.

  Però la questió central és que congestionar els serveis socials té efectes perversos sobre com s’acullen els immigrants arreu. Té efectes perversos quan es fa competir per recursos escassos els més desavaforits de la societat d’acollida amb els nouvinguts. I el debat és que les administracions espanyola i autonòmiques carreguin de responsabilitats els municipis sense aportar fonts de finançament: quan algú deixa de tenir un ajut perquè s’han acabat els diners de la partida, quan els fills són en barracons perquè l’escola s’ha fet petita i no s’ha estat a temps de fer-ne un altre, quan el mateix CAP aplega tres cops més gent que dos anys enrere… estàs creant una força política obertament racista que acaba segona en nombre de vots a l’Ajuntament.

  Per això si el Consell Comarcal d’Osona o la Diputació o la Generalitat tingués competències en gestió de la immigració, que no en tenen, podria mirar de dir ‘com que els serveis socials de Vic estan al límit i els dels municipis veïns no (m’ho invento), els nouvinguts més enllà del que pot gestionar aquest ajuntament concret afavorim que s’empadronin en qualsevol altre banda’. És d’això del que va la cosa de Vic, de intentar gestionar unilateralment el volum de població que pots acollir amb el que tens.

  Un ajuntament no té dret a fer això unilateralment. Per això sí que és una qüestió de diners i de competències: la responsabilitat de no crear racisme entre els més desafavorits és dels qui tenen els diners i les competències per garantir els serveis socials allí on són necessaris.

  O és que algú es pensa que el racisme apareix perquè hi ha qui creu que els negres són inferiors?

  1. Jordi,
   Aquest cop t’he entés millor, però com tu ja anticipaves, continuu pensant que aquesta actuació és inacceptable.

   No és aquesta ni la manera més efectiva ni la més, diguem-ne elegant, de demanar més recursos. A banda del rerefons racista que té la qüestió.
   Tu t’imagines un ajuntament amb les escoles col·lapsades, amb els barracons saturats, demanant el govern si poden deixar sense escolaritzar els nens? Jo, no. En canvi, si que s’atreveixen a demanar si als de fora i que no tenen el salconduit, els poden deixar sense metge.

   Et dono tota la raó amb el tema de la gestió de recursos. Però és (insisteixo en l’adjectiu) inacceptable senyalar un conjunt de la població com candidats a no rebre les prestacions. Bé, una altra cosa que podien haver proposat és “us sembla bé que els que ja tenen una mútua no puguin entrar al CAP per tonteries”? O que “els de rendes més altes paguin pels serveis bàsics”? Però no ho han fet. Per què?

   Són qüestions polítiques, obertes a debat, opinables, en les quals l’ajuntament tampoc no té competències. Però no afecten temes de drets humans ni de racisme.

   Salutacions.

 6. Vila d’Abadal no té la culpa. Ha estat víctima d’un encanteri enviat per la Plataforma per Catalunya.

  A les proves em remeto: http://lotrosdeblog.blogspot.com

 7. Mato el tema per part meva aclarint el que encara penja.

  1. Ningú nega serveis bàsics a ningú. Tampoc els de la proposta de Vic. Els ajuntaments no poden negar serveis només per no estar empadronat. Com que la Taula de Ciutadania i Immigració sembla que ho explica millor que jo ho copio.

  “Els impediments per a l’empadronament no suposen un desincentiu per a la residència efectiva en el municipi, que ve provocada per altres lògiques -com ara la xarxa social i els mercats d’habitatge i/o laboral. El fet de no estar empadronat tampoc eximeix l’Ens local de les obligacions que li són pròpies – com per exemple, escolarització dels menors, recollida d’escombraries,…. L’empadronament desatès només trasllada als municipis veïns la pressió per empadronar-se, amb la qual cosa tan sols s’aconsegueix distorsionar les dades poblacionals de diversos municipis”

  2. El que fa el que posa pegues a l’empadronament és dir ves al municipi del costat. Un o altre deu haver trobat que una manera de repartir més homogèniament la immigració per la comarca és posar pegues a la capital. No ho pot fer ni ganes però aquí no hi pinten res ni el racisme ni els drets humans. Si a tu o a mi al CAP ens diuen que aquell està massa col·lapsat i que tant si com no ens assignen al d’un altre barri ens estan complicant la vida però no ens neguen el dret a l’assistència sanitària. Tampoc no negarien cap dret a ningú si poguessin arribar a forçar a proveïr-se de serveis en un altre municipi. Que tampoc no es pot.

  3. Ens hem encallat en aquest tema pel vocabulari. Si no pots distinguir en els termes que utilitzes entre la gent benintencionada amb males idees i els que volen tirar els immigrants al mar aleshores com et referiràs als feixistes de veritat quan sigui l’hora?

  Pel camí que anem Plataforma per Catalunya treurà força més vots que a les últimes municipals, potser es trobarà amb alguna alcaldia o serà primera força a algun lloc. Potser a Vic. I tu t’hi hauràs de referir amb els mateixos termes que has fet servir per a una gent amb un currículum irreproxable en matèria d’immigració i una idea de bombero que no duia enlloc.

  Simplement no em sembla just.

  I perdona les parrafades. No te les mereixes. Et dec un cafè.

 8. D’acord, matem el tema: potser si que tenen un currículum irreproxable i que són benintencionats però el que han proposat és molt gros, és el que estic jutjant, i ho jutjo independentment del color de la samarreta. Si és penalti, s’ha de pitar.

  Als feixistes de veritat, els tracto sempre de feixistes i de fills de puta. No sempre, quan són al davant, són més que jo i són més alts aleshores em limito a mirar-los malament. (És que sóc com Laporta: no vull ser màrtir.)

  I no et perdono les parrafades: vinga aquest cafè! 🙂

 9. buen debate.

 10. Jo també vull que em convidin al cafè!

 11. Cap problema, Izu: tu vine cap el Mediterrani, i del cafè ja m’ocupo jo.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: