Living With War in the Beginning

La indústria musical, davant la manca de renovació estilística i el perill de la distribució incontrolada de continguts (em nego a anomenar-la pirateria) va generant noves propostes, que de moment passen per produir més discos i posar-los a la venda més cops i en més formats que mai. Una de les darreres modes són les reedicions d’un CD sense la producció original, moda inaugurada pel Let It Be … Naked de The Beatles que va promoure Paul McCartney fa un parell d’anys.

Neil Young - Living With War ... in the beginning

Com no podia ser d’altra manera, algú sempre tant a l’aguait sobre com es comercialitza la seva música com és Neil Young també s’apunta al carro. No he llegit cap declaració seva que ho justifiqui, però segurament parlarà de fer arribar a més gent el seu missatge de protesta i no de cobrar per segon cop els fans per la mateixa col·lecció de cançons que ja hem comprat un cop. Ja va fer quelcom semblant amb Greendale (la segona edició canviava el DVD d’acompanyament) i ara prova d’aquesta manera.

Primer comentari: no comentaré un altre cop la valentia de publicar un disc amb aquestes lletres als Estats Units i quan la distribució futura de la teva música depén de les grans companyies multinacionals amb interessos polítics evidents. Oferir una segona tassa, quan a més ets candidat al Grammy per la primera, té nassos.

Segon comentari: què es guanya. Espontaneitat, autenticitat, cruesa. Bàsicament el que ha fet Young ha estat eliminar els cors gospel que acompanyaven la majoria de cançons. Això és més evident en uns temes que en altres, però en general trobo que el conjunt guanya. L’àlbum sóna més a Neil Young i també sóna més a cançó protesta. Ara és fàcilment classificable com a rock, abans tenia un punt de gospel, de dolçor, que era el que li treia l’excel·lent.

Finalment, què perd. La veu del poble, els cors. Precisament la inclusió de totes aquelles veus cantant alhora tenia un sentit alegòric molt clar, que augmentava el sentiment de l’àlbum tot i que perjudicava la música. Abans era un clam, ara és un grup de rock. I l’himne americà, que al primer CD era el darrer tall, aquí no apareix.

A mi m’agradat, clar que a mi m’agrada gairebé tot el que fa Neil Young.

Salut i sort,Ivan.

Neil Young
Living With War … in the beginning
Reprise Records, 2006.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s