Què importa per a tenir èxit?

Scott Adams, l’autor del comic satíric Dilbert ha publicat un article al seu blog on parla dels factors que porten a l’èxit.

Naturalment, tots posarem matisos, perquè el que per uns és sort (estar al moment oportú al lloc adient) per altres és conseqüència d’una bona preparació. I tenir una bona formació està sempre supeditat, condicionat i és relatiu a factors com el moment del mercat de treball, el talant de l’empresa on treballes o els companys que tens. En què tens una bona formació i què d’important és això aquí i ara? O el simple fet de tenir unes o altres coneixences i el grau de confiança que hi tens. Hi ha gent que ho conrea premeditadament i gent que no.

El que vull comentar és que tant per Adams com per mi el que és principal és la pròpia persona. Naturalment que la sort existeix. Però moltes vegades el que tu has fet voluntàriament abans té una immensa influència en que estiguis en aquell moment en aquell lloc. Si sumeu els seus percentatges, el 50% dels factors d’èxit que ell considera són manipulables per la pròpia persona. Les circumstàncies et poden condicionar moltíssim o fins i tot completament (si ets un general de l’exèrcit luxemburgués dificilment passaràs a la Història), però en general és la pròpia persona la que construeix el seu futur. El Destí no existeix.

A mi em sembla que la seva llista és força acurada. I el seu treball més conegut, Dilbert m’encanta. Algun dia en parlaré més de la seva tribu de personatges.

Salut i sort,
Ivan.

PD: Pels que no sou lectors habituals d’Adams, BOCTAOE és l’acrònim de “but of course there are obvious exceptions“.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: