Les vivendes dels nostres vells

Llegeixo a La Vanguardia d’avui:

“Un minucioso informe sobre la calidad de la vivienda en Catalunya de los mayores de 65 años presenta toda una serie de datos que cuestionan su estado de bienestar y ofrecen una visión realista de todo un cúmulo de incomodidades que algunos padecen. Nada menos que alrededor de 675.000 de ellos viven en pisos sin ascensor, unos 16.000 están sin lavabo, otros 6.600 no tienen agua corriente y, finalmente, unos 8.000 están en viviendas consideradas ruinosas.”

I això sense parlar del vergonyós tema del mobbing immobiliari, que és un dels problemes més greus i sagnants als quals s’enfronta la població de tercera edat a Ciutat Vella.

Fins ara, cuidar dels vells era una de les obligacions familiars ineludibles. Ma iaia va viure entre que va quedar-se vídua i el dia que va morir amb la meva tia Tere. I durant uns quants anys no era només ella, sinò també la seva germana, parcialment impedida. El fet que Tere no treballi fora de casa també ha facilitat les coses, naturalment. Avui en dia és molt difícil que es pugui tirar endavant (ja no parlo de pagar la hipoteca) renunciant a un possible sou dins de la família.

Per tant, la solució familiar ha quedat obsoleta o si més no cal revisar-la. La primera temptació és reclamar solucions a les administracions públiques, però això només pot donar una resposta parcial (casals d’avis, assistència sanitària a domicili, etc.) i no podrà mai atacar una sèrie de problemes (deteriorament de la vivenda, solitud, etc.) que acostumen a ser els més dolorosos.

El que si és exigible és un augment, i cal que sigui molt gran, de les autoritats de Justícia i municipals. Els primers en perseguir els casos de mobbing. Els segons en atorgar ajuts i prioritzar sobre altres projectes el manteniment en estat digne de vivendes de gent que no s’ho pot financiar per ells mateixos.

Perquè posar un teatre per a que cantin la Caballé i uns quants més, això ja ho podria haver fet la iniciativa privada.

Salut i sort,Ivan.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: