Eleccions Alemanyes

Ja s’han fet les eleccions, però encara no podem saber qui serà el nou primer ministre a Alemanya. Els resultats no li han atorgat la majoria absoluta a cap partit, i la combinació dels resultats de cada partit tampoc no permet la majoria absoluta de cap de les dues coalicions tradicionals per a formar govern: conservadors i liberals per una banda, socialdemòcrates i verds per l’altra.Segons una munió de comentaristes, aquesta situació no és la ideal i per tant els resultats han estat dolents

I el que jo penso és que això és reflex d’una mentalitat poc democràtica. Creure que els resultats són dolents és suposar que l’electorat s’ha equivocat, la qual cosa contradiu la vera essència del sistema: el poble escolleix la millor opció, la que creu que més li convé.

Tot i que Alemanya va protagonitzar el 1933 el que probablement és el pitjor error electoral de la Història, crec que el fet de considerar-ho un error és en si mateix pervers. És el mateix que penso quan uns acusen els nacionalistes d’enganyar el poble català fent servir el sentimentalisme nacional o quan els altres diuen que el PP només guanya perquè fa servir la demagògia i els baixos instinctes. Què passa, que catalans i sorians sóm imbècils? No m’ho sembla pas.
Crec que és més probable que el PP convenci de debó els sorians (per posar per cas) que Espanya és en perill i que CiU i ERC (entre d’altres) identifiquin necessitats i aspiracions en l’electorat que d’altres formacions han menyspreat.

I respecte de la bondat d’un determinat repartiment d’escons, hi ha molt a parlar. El que ha succeït a la RFA provocarà necessàriament diàleg i negociació, activitats essencials i que haurien de ser centrals a la política democràtica. Sempre serà més difícil posar-se d’acord entre tres que entre dos (només cal mirar el sidral que hi ha montat amb l’Estatut) però el resultat també deixarà menys gent descontenta i, sobretot, no deixarà ningú despenjat. La dictadura de la majoria no és democràcia. El respecte (tenir en compte de debó) a la minoria és condició imprescindible.

Ara caldrà baixar-se pantalons i sacrificar alguns egos, fent veure que mai no es van dir algunes desqualificacions i altres acusacions que en campanya van semblar oportunes i ocurrents … però això és la política.

Salut i sort,
Ivan.

Una resposta a «Eleccions Alemanyes»

 1. Avatar de mujerderojosobrefondogris
  mujerderojosobrefondogris

  hola Ivan,
  m’agradaria saber que es el “mispelling” o com sigui que es diu algun (d)efecte que has trobat en un text escrit en el meu blog:
  mujerderojosobrefondogris.
  Per cert, em dic Bet. Encantada de poder llegir-te. Fins aviat.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: