Anar al metge

Un doctor escoltant un pacient.

Un que conec va patir un parell de marejos i, per precaució, va decidir anar al metge. Visita, reconeixement bàsic, anàlisi de sang, comentaris de la metgessa, recepta i subministrament de pastilles, i cap a casa. El nom de la criatura: 311,70 francs.

La factura que ha rebut a casa és detalladíssima, especificant els 17 conceptes pels quals la consulta mèdica li cobra els diners, que inclouen els cinc primers minuts de consulta, els minuts següents, la punxada de l’anàlisi de sang, una partida per a cada test que s’ha realitzat dins de l’analítica, les pastilles que li han donat, els consells concrets que li ha donat explicant uns exercicis que ha de fer a casa, i els cinc darrers minuts de la consulta. Cadascun amb la seva corresponent tarifa.

Hi ha un col·legi de metges que manté preus de referència per a cada especialitat. Per a que us feu una idea, el de treure un punt de la boca és de 50 francs.

D’aquesta factura caldrà pagar un 20%, ja que l’assegurança obligatòria n’assumeix el 80% a canvi de la quota que li paga el pacient cada mes. L’assegurança és obligatòria, però l’asseguradora no: tots els habitants del país han d’estar assegurats, però poden escollir lliurement l’assegurança amb qui creguin més convenient. I les asseguradores, a Catalunya li diríem mútues, estan obligades per llei a oferir un determinat paquet a un preu que també està regulat per llei i que té un topall màxim. Mútues amb millor fama poden permetre’s tenir el preu al màxim, altres necessiten diferenciar-se per preu

No es paga el mateix percentatge de totes les factures mèdiques. La cirurgia i les estades hospitalàries tenen cobertures més grans.

Què cobreix l’assegurança obligatòria? Tot allò que és necessari per a mantenir la salut però sense luxes. L’estada hospitalària està coberta, però només per a sales compartides en grup. De les quals, per cert, no en queda cap a Suïssa, amb la qual cosa a la pràctica tens una habitació de dues persones. Si la vols individual, contracta el premium. També inclou, per exemple, uns tres-cents francs anuals per a ulleres, o el dentista i els brackets per a corregir la dentadura de la canalla.

Què costa l’obligatòria? Depèn molt de l’edat, i també del cantó on vius. Si us voleu entretenir, visiteu comparis.ch i podreu tafanejar i comparar les ofertes de totes les companyies.

A banda d’aquesta assegurança mèdica bàsica, hom pot contractar un nivell d’assegurança superior, amb la mateixa o una altra companyia. On pots trobar, depenent de la mútua i el producte, tècniques alternatives de medicina com la xinesa o l’acupuntura, descomptes per a gimnasos o ioga, cursos de nutrició, etc.

Salut i sort,
Ivan.

Advertisement

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: