Carn

Ara resulta que menjar carn processada pot provocar càncer. No es podrien dedicar a mirar si les bledes són cancerígenes, oi? Avui toca un d’aquells articles ple de preguntes i que no aporta cap resposta.

Primer que res, soltar un parell d’obvietats. La primera, que la majoria de nutricionistes ja ho diuen que els embotits són per menjar-los de tant en tant i no cada dia i en grans quantitats. Per altres motius, però. Ara li han afegit el mot que més espanta de sentir a una consulta mèdica.

A més, a la categoria carn processada (i quina no ho és, poc que sigui, avui en dia?) apareixen productes que fins ara aparentment no portaven tant perill (colesterol, etc.) i que són les veritables estrelles de les carnisseries de supermercats i hipermercats. És a dir, del món occidental estressat per la pressa o per la cerca de preus més baixos.

La segona, que la polèmica s’afegeix al runrun de Radio Macuto sobre tot allò que li injecten a la carn, allò amb que alimenten les bèsties que ens acavem crospint (recordeu les vaques boges?) i els escrúpols per a menjar animals que tenen els vegetarians i vegans.

Polèmica en un tema molt sensible i en el que el consumidor no té tanta informació com fóra desitjable…

Afegim la perspectiva econòmica del tema.
* El mercat agroalimentari pateix una distribució cada cop més concentrada en menys mans.
* Els països desenvolupats tenen uns excedents de producció enormes (a Suïssa he vist més vaques que noies maques i m’agradaria que això fos un acudit)
* Això fa que els governs subvencionin la producció per a mantenir ingresos acceptables pels productors alhora que un nivell de preus acceptable per la població (i l’estadístic de l’IPC).
* Agricultura i ramaderia són crítiques per a mantenir un cert nivell de població a les àrees rurals.
* I alhora són l’únic sector on podria ser realment competitiu el Tercer Món a curt termini.

Si creieu que ja he introduit prou temes a l’article sense aprofundir en cap, agarreu-vos: mentre la OMS diu el que diu, la FAO recomena aprofitar la proteïna dels insectes ja sigui pel consum dels ramats o per preparar menjar per a humans. I és clar, ja ha sortit qui defensa incorporar els insectes a la dieta.

Si esteu cansats de racionalitat, penseu en els somriures que ha pogut provocar aquesta notícia als fanàtics religiosos que miren malament els que mengen carn de vedella, de porc, o del que sigui durant els divendres de Quaresma.

I per descansar dels dogmatismes teològics tenim la biotecnologia: ja no cal matar cap animal per a poder menjar la seva carn (tècnicament). Resulta que ja es pot conrear carn in vitro i que millorant tècnicament el procés no trigarem gaire a que això sigui econòmicament viable.

Hi ha molts milions de diners, molta salut i molts escrúpols culturals a la taula. Un menú que no em fa gens de goig.

La música no té res a veure, a banda del nom de la cançó.

Salut i sort,
Ivan.

Una resposta a «Carn»

  1. Yo me cuido, ahora he adelgazado seis kilos en dos meses, los había engordado, nunca me había pasado y ya he vuelto a mi peso. Intento comer bien (fruta, verdura, beber agua….) y hacer ejercicio, con eso luego puedes hacer excepciones de vez en cuando, pero la calidad de vida es importante y la salud es básica. El cáncer es ahora una enfermedad bestial, cae en casi todas las familias, espero que no jueguen con ese miedo.

    Saludos.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: