Ara resulta que menjar carn processada pot provocar càncer. No es podrien dedicar a mirar si les bledes són cancerígenes, oi? Avui toca un d’aquells articles ple de preguntes i que no aporta cap resposta.
Primer que res, soltar un parell d’obvietats. La primera, que la majoria de nutricionistes ja ho diuen que els embotits són per menjar-los de tant en tant i no cada dia i en grans quantitats. Per altres motius, però. Ara li han afegit el mot que més espanta de sentir a una consulta mèdica.
A més, a la categoria carn processada (i quina no ho és, poc que sigui, avui en dia?) apareixen productes que fins ara aparentment no portaven tant perill (colesterol, etc.) i que són les veritables estrelles de les carnisseries de supermercats i hipermercats. És a dir, del món occidental estressat per la pressa o per la cerca de preus més baixos.
La segona, que la polèmica s’afegeix al runrun de Radio Macuto sobre tot allò que li injecten a la carn, allò amb que alimenten les bèsties que ens acavem crospint (recordeu les vaques boges?) i els escrúpols per a menjar animals que tenen els vegetarians i vegans.
Polèmica en un tema molt sensible i en el que el consumidor no té tanta informació com fóra desitjable…
Afegim la perspectiva econòmica del tema.
* El mercat agroalimentari pateix una distribució cada cop més concentrada en menys mans.
* Els països desenvolupats tenen uns excedents de producció enormes (a Suïssa he vist més vaques que noies maques i m’agradaria que això fos un acudit)
* Això fa que els governs subvencionin la producció per a mantenir ingresos acceptables pels productors alhora que un nivell de preus acceptable per la població (i l’estadístic de l’IPC).
* Agricultura i ramaderia són crítiques per a mantenir un cert nivell de població a les àrees rurals.
* I alhora són l’únic sector on podria ser realment competitiu el Tercer Món a curt termini.
Si creieu que ja he introduit prou temes a l’article sense aprofundir en cap, agarreu-vos: mentre la OMS diu el que diu, la FAO recomena aprofitar la proteïna dels insectes ja sigui pel consum dels ramats o per preparar menjar per a humans. I és clar, ja ha sortit qui defensa incorporar els insectes a la dieta.
Si esteu cansats de racionalitat, penseu en els somriures que ha pogut provocar aquesta notícia als fanàtics religiosos que miren malament els que mengen carn de vedella, de porc, o del que sigui durant els divendres de Quaresma.
I per descansar dels dogmatismes teològics tenim la biotecnologia: ja no cal matar cap animal per a poder menjar la seva carn (tècnicament). Resulta que ja es pot conrear carn in vitro i que millorant tècnicament el procés no trigarem gaire a que això sigui econòmicament viable.
Hi ha molts milions de diners, molta salut i molts escrúpols culturals a la taula. Un menú que no em fa gens de goig.
La música no té res a veure, a banda del nom de la cançó.
Salut i sort,
Ivan.
Digues la teva!