The Red Line

Un pilot de bombarders de la RAF explica la història d’una desastrosa missió de bombardeig durant la Segona Guerra Mundial.

Portada del llibre The Red Line, de John Nichol

En John Nichol era navegant de bombarders Tornado durant la Primera Guerra del Golf. Ell i el seu pilot van ser derribats, capturats, torturats i mostrats com a peces de caça propagandística per la televisió iraquiana. Això és el que li va obrir les portes a l’associació d’antics presoners de guerra de la RAF.

D’aquesta manera en Nichol ha pogut establir relació amb altres veterans i compartir històries. Suposo que com a part de la seva teràpia per superar la seva experiència va escriure-la i ho va fer prou bé com per a que li publiquessin. Sumeu aquests dos fets i ja tenim un autor que ha escrit uns quants llibres explicant experiències de combat de veterans anglesos, principalment aviadors, i algunes novel·les.

The Red Line explica la història del primer raid sobre Nuremberg a l’hivern del 1.944. Va ser un horror. Una planificació insuficient combinada amb unes condicions meteorològiques adverses van establir l’escenari perfecte per a que els caces nocturns alemanys fessin una escabetxina espantosa a ulls dels mateixos pilots. Imagineu l’ambient d’una pel·lícula de submarins (tancats i aïllats dins l’avió, de nit, sense poder fer gairebé res contra el bombardeig que etziba l’enemic) veient com altres companys van caient a ritme d’un cada minut, i això durant una hora. Doncs això és el moll de l’os de The Red Line.

Però en aquest reportatge històric John Nichol explica moltes més coses, que li donen el context necessari per passar de l’anécdota a la gran història. Va seguint les vivències de voluntaris concrets del Bomber Command al llarg de tota la seva aventura militar, des del seu allistament fins que s’acaba el raid de Nuremberg, i explica com van ser capturats pels alemanys o com van superar aquesta traumàtica experiència.

Si li afegim uns quants testimonis de la banda alemanya, tant de pilots de la Luftwaffe com civils que van patir els bombardejos, i també de familiars dels militars, víctimes del llegat del conflicte, tenim què The Red Line esdevé un retaule que explica una part significativa de la Segona Guerra Mundial a Europa.

A mi m’ha agradat molt l’enfocament centrat en les persones. The Red Line explica un grapat d’històries personals, retrata un munt de gent i d’aquesta manera explica parcialment un moment històric. No busca explicar ni justificar l’estratègia dels bombardejos nocturs sobre ciutats alemanyes. Tampoc hi trobareu grans consideracions estratègiques ni explicacions sobre aeronàutica. I, evident però important, separa clarament el que és les persones que s’hi troben enmig de la batalla dels oficials que prenen les decisions.

Adient tant per entreteniment com per aprenentatge històric. Contraindicat pels aficionats al cinema bèlic. Això no va d’acció; va de sentiments.

Salut i sort,
Ivan.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: