Ficción

Havia llegit molt bones crítiques de la darrera pel·lícula de Cesc Gay, però m’ha decebut moltíssim.

Ficción

L’argument és prou bo, i quan arriben els cinc darrers minuts (el film dura una hora i tres quarts) aleshores la història es torna interessant i comença a agradar-te. El problema és que durant els primers cent minuts el director no ha fet cap mena d’esforç per a interessar, intrigar, captivar o seduir l’espectador. Li ha demanat un acte de Fe més propi del fanatisme religiós que de la curiositat artística.

Ficción és una pel·lícula lenta, amb pocs personatges i molt poc diàleg. La narració descansa en el joc de mirades, en els sobreentesos, en el que es desprén del conjunt de la situació, i confia en el bon treball dels actors. Fins aquí, cap problema. Els actors cumpleixen amb escreix, però no els pots demanar miracles. Encara que estiguis pescant a un bassal ple de peixos i no hagi cap competidor, has de posar-hi un esquer.

I Cesc Gay no n’ha posat cap a Ficción. Cap frase enginyosa, cap acudit, cap doble sentit, cap diàleg realment ben treballat. Molta naturalitat i realisme, estic d’acord; però jo ja visc la realitat, quan veig una pel·lícula demano quelcom més. Per no posar, no ha posat cap banda sonora, cap música que puntui els moments i indiqui l’espectador per on va el discurs. Això si, hi ha ocasions en que els protagonistes posen la ràdio o un CD i les cançons que sonen en aquelles escenes estan molt ben escollides.

Adient si patiu insomni i no disposeu de cap edició de les Variacions Goldberg. Contraindicada si després del film penseu fer quelcom més.

Salut i sort,
Ivan.

PS: Tenia aquest article preparat de fa temps, i just fa quatre dies el Francis Black va parlar també d’aquest film. Al seu bloc podeu veure una escena de Ficción.

One thought on “Ficción

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s