Le genou de Claire

M’he enterat tard, però encara em donarà temps a veure algun dels films que projecten a l’Institut Francès dins del seu cicle d’homenatge a Éric Rohmer.

Éric Rohmer - Le genou de Claire

Éric Rohmer sempre ha fet un cinema que s’acosta més al teatre i la literatura més intimista que no pas als corrents majoritaris del cinema. En les seves pel·lícules no hi ha un argument ben definit on es desenvolupen uns aconteixements, sinó més aviat personatges que reaccionen davant una determinada situació. Personatges que a més no pretenen ser versemblants, sinó representacions de posicions ètiques o morals. És així com veig el seu cinema.

Le genou de Claire ens situa davant d’una escriptora manipuladora, capaç de jugar amb els seus amics només pel seu plaer vouyerista i per inspirar-se; una adolescent insegura que està descobrint l’atracció envers l’altre sexe; un home de trenta-cinc anys a punt de casar-se; i la bella adolescent Claire i el seu genoll. I ens parla de l’amor i les relacions amoroses, del pas del temps i la por a envellir i a que l’amor es marceixi; de l’angoixa de l’enamorament i l’angoixa de témer que ja no ens enamorarem més; i del mal que podem fer per egoïsme a aquells que creiem que estimem.

Temes apassionants que a Rohmer li duren una hora i tres quarts, un pèl massa. Si hagués inclós alguna el·lipsi o hagués suprimit alguna de les anécdotes, hagués expressat el mateix i potser el film haguera envellit millor. Tanmateix, Rohmer sempre és sinònim de bon cinema.

Per cert, els més cinèfils reconeixereu dos noms a la fitxa tècnica: el del fotògraf Néstor Almendros i el del productor Barbet Schroeder.

Us deixo amb una de les escenes culminants del film, gairebé al final. O sigui que si penseu veure-la, vosaltres mateixos.

Salut i sort,
Ivan.

Anuncis

2 thoughts on “Le genou de Claire

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s