Adéu a Josep Vicent Marqués

No conec en profunditat ni la biografia ni l’obra de Josep Vicent Marqués, traspassat avui. Però em sap molt greu la seva mort.

Josep Vicent Marqués - foto Vilaweb

De Marqués he llegit un grapat d’articles a El País, sempre interessants, i l’he escoltat en algunes tertúlies a televisió ràdio, sempre mostrant mesura i sensatesa. No pretenc per tant glossar una figura que bàsicament desconec. Però si que us vull explicar perquè, quan he llegit la notícia del seu traspàs, m’he entristit tant.

Josep Vicent Marqués és l’autor d’un dels llibres als que torno de tant en tant, Amors Impossibles. Un magnífic recull de contes i relats brevíssims, suggerent i captivador, que vaig conèixer primer en la traducció al castellà (gràcies, Paqui) i després vaig haver de buscar durant anys per a trobar-lo en versió original catalana.

Quan un llibre t’agrada molt, vull dir t’impressiona d’una manera especial, t’emociona, et fa rumiar molta més estona més enllà de la pròpia lectura, es crea un vincle del lector envers l’escriptor. Un vincle irreal i subjectiu, subtil però molt sòlid. No passa sovint, va més enllà de l’admiració, crec que té més a veure amb el reconeixement. Reconèixer l’habilitat artística del creador, reconèixer parts de l’ànima pròpia en paraules alienes, reconèixer vivències i pensaments íntims en invencions que han estat publicades. Reconèixer que mitjançant una lectura solitària hem trobat companyia en un món sovint hostil del qual pretenem evadir-nos mitjançant la Literatura.

Més que admiració, és agraïment.

Moltes gràcies, Josep Vicent. I bon viatge.

Salut i sort,
Ivan.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: