Creix la natalitat americana

Us recomano el darrer i interessant article que ha publicat La Vanguardia del seu corresponsal als EUA, Eusebio Val.

Parla de l’alt índex de natalitat del país, el més gran al Primer món. Diu que aquest estadístic no depén del grup ètnic o social de la mare, és alt per a totes les combinacions, i comenta la importància estratègica de tenir una població elevada.

També dóna un parell de símptomes interessants a nivell sociològic: creixen i molt els embarassos de noies soles i d’adolescents. El primer és propi d’una potència desenvolupada, el segon no.

Però a més, té un paràgraf que explica, per a mi, algunes de les raons per les que l’economia nordamericana continua sent la més dinàmica i innovadora del planeta:

A pesar de la dureza del mercado laboral, existe más flexibilidad y facilidades para que la mujer pueda compaginar un trabajo con sus obligaciones familiares. Gracias a las nuevas tecnologías, el teletrabajo está muy extendido, al igual que los empleos a tiempo parcial. También influye el que la edad no es una limitación tan drástica como en Europa. Los norteamericanos trabajan a veces hasta una edad mucho más avanzada. Es algo normal, lo mismo que reinventarse cambiando de carrera o abriendo un negocio. Una mujer puede decidir tener hijos y criarlos, sin temer que si llega a cierta edad todas las puertas laborales estarán cerradas.

És l’actitud: flexibilitat mental, facilitar-li la vida als treballadors, adaptar-se al mercat. Compten els recursos, els estalvis, les influències, la demografia i un munt més de coses. Però al final, és l’actitud.

Als EUA ho saben. A Can Barça van camí de descobrir-ho.

Salut i sort,
Ivan.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: