100 millors films americans

Vagi per davant que no crec en les llistes d’èxits, ni les de els millors de tal o qual disciplina. Les llistes de vendes reflecteixen una dada objectiva, mentre que les altres no són altra cosa que la ponderació de diverses opinions. Tanmateix, si el nombre de votants és prou gran, l’estadística diu que la mostra és representativa de la població. Però no hi ha ningú que atorgui credibilitat als votants, oi?

L’American Film Institute ha trobat una curiosa manera de guanyar-se la vida: va fent llistats de les cent millors pel·lícules de tots els temps. O de les cent millors bandes sonores, cent millors comèdies, …

I ara acaben de publicar el llistat que amb que cel·lebren que fa 10 anys van publicar el seu primer llistat de cent millors films americans. Ciutadà Kane continua sent considerada la millor de sempre, però ara El Padrí és millor que Casablanca. Coses d’opinions, ja ho he dit.

No sé com algú pot afirmar que Casablanca és millor que Blade Runner, o a l’inrevés, simplement perquè tot i que ambdues siguin pel·lícules no tenen res a veure. És millor una cervesa a un pub de Dublín o un vi blanc a una tasca de l’Empordà? Doncs això.

De les 10 primeres la única que mai no he vist és El Mag d’Oz. D’el llistat de les cent n’hi ha alguna més. A primer cop d’ull, trobo a faltar Rio Bravo, moltes de les de Paul Newman, d’Oliver Stone han posat la mediocre Platoon i no la millor treballada Heaven and Earth, de Billy Wilder en podien haver posat un grapat més (Sunset Boulevard com a mínim!), Ninotchka tampoc no apareix (ni cap altre Lubitsch), i així un llarg etcétera.

Ara, que algú m’expliqui quin criteri artístic fa que E.T. estigui molt millor situada a la llista que Salvando al Soldado Ryan.

Salut i sort,

3 respostes a «100 millors films americans»

 1. Son divertimentos , yo mas que peliculas tengo directores preferidos , el conjunto de la obra es mi criterio , mi lista actualmente seria :

  1.Berlanga

  2.Ford .

  3. Allen .

  Orson Welles me gusta pero en ocasiones la camara me molesta , todo el mundo habla de ciudadano Kane y creo que es una gran pelicula , pero mi preferida es ” “EL PROCESO ” donde la camara si que te da la sensación adecuada y creo que hace una gran lectura del libro de KAFKA

 2. Francis,
  Dels que comentes Berlanga va tenir una primera etapa extraordinària, però el declivi de la seva carrera va ser molt llarg, probablement arrastrat per uns guions infames.

  Ford és un mestre indiscutible, tot i que injustament se l’associa només al western (els que no han vist The Quiet Man, és clar) i Woody … bé, tinc gairebé totes les seves pel·lícules en DVD, no ho puc negar.

  Salutacions.

 3. ivan

  A mi la trilogia “Nacional” me gusta mucho , las dos ultimas no .

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: