Ecologisme caca

A l’antiga Unió Soviètica els ciutadans acostumaven a sortir de casa sempre amb una bossa de la compra a la butxaca, per si de sorpresa detectaven una botiga que tingués assortiment dels productes que necessitaven. Els camarades envejaven el decadent capitalisme occidental, on els oprimits treballadors podien improvisar i comprar al tornar de la feina cap a casa i emportar-se els productes que volien del supermercat, simplement emprant una bossa de plàstic.

No sé si l’espantosa campanya Bossa caca és producte de reminiscències psuqueres o d’integrisme ecologista, però estic convençut que els eco-socialistes estan destruint molta de la feina de conscienciació en problemes ambientals que s’ha fet en els darrers anys.

Estic convençut que si es deixessin de consumir les tones i tones de plàstic que avoquem a les escombreries un cop tornem del súper el món seria molt més net. I la majoria de la gent ho sap. Però la gent no embruta per convicció, sinó per conveniència. La gent vol solucions pràctiques i barates, que li facilitin la vida. Tot el contrari del que sembla que vol fer el govern, primer emperrat en que la gent no necessita entrar o sortir ràpidament de Barcelona, ara capficat en que les entrades dels supermercats estiguin col·lapsades per un munt de carros de la compra, sense plantejar-se qui els vigilarà o els pisparà.

Segur que carregar-li el mort al consumidor és més fàcil que negociar amb les empreses, perquè els individus no tenen el poder ni el capital de les corporacions, però hi ha algunes coses que es podien haver fer en lloc d’aquest despropòsit. D’entrada, averiguar quin avantatge li troben els americans a les bosses de paper. Segurament és degut a la seva abundància de boscos. No sé si el paper reciclat podria emprar-se, ni si l’explotació sostenible dels nostres minsos boscos facilitaria la lluita contra els incendis estivals. També potenciar el reciclatge dels plàstics, facilitant-li la feina a la gent (heu provat de barallar-vos amb un contenidor barceloní per encabir-hi una vulgar garrafa d’aigua?) i reduint els costos a les empreses.

Si hem de canviar la cultura d’usos contaminants, i ho hem de fer, el que cal és convèncer la gent, no castigar-la encarint-li o complicant-li els actes més comuns de la seva vida.

Salut i sort,
Ivan.

4 respostes a «Ecologisme caca»

  1. Jo soc partidari de posar impostos ecològics! Res d’IVA, que pagui qui contamina!
    Bosses de plàstic a dos euros la unitat!

    1. Compte, perquè si fem el que tu dius, seran els consumidors qui pagaran el fet que les empreses decideixin oferir bosses de materials no reciclables.

      Qui hauria de pagar, entenc jo, és qui decideix l’opció contaminant davant la més neta.

      Salutacions.

  2. Penso que l’Ivan ha dit les paraules clau: “Segur que carregar-li el mort al consumidor és més fàcil que negociar amb les empreses”. És com quan va haver-hi sequera a Barcelona. Impressionant la campanya per conscienciar el ciutadà, molt necessària d’altra banda, però mentrestant les empreses de tota mena la deixaven anar a gust. Ara trobo que passa el mateix: la culpa és nostra, consumim massa plàstic! I és cert, però com evitar-ho? Els iogurts vénen en vasos de plàstic; la llet, en tetrabrik o plàstic. Els ous, també. I els sucs, el detergent dels plats, el xampú, la pasta de dents, l’embolcall dels condons i dels tampons… Què se suposa que hem de fer, no consumir res d’això? Tots podem posar el nostre granet de sorra (jo per exemple dec ser mig soviètica perque sempre porto una bossa de la compra de roba dins el bolso) però mai serà suficient si qui ha de posar les solucions no les posa. I no, no som els consumidors qui tenim la potestat de posar fre a aquesta disbauxa plàstica, encara que ara ens vulguin fer creure que som els dolents de la peli per fer servir les bosses del súper.

  3. És que a més, la Nunuki (benvinguda de nou!) ho diu ben clar: si el problema fossin les bosses, encara; el problema és que tot s’embolica amb plàstic!

Digues la teva!