No és Art

És una de les dicussions clàssiques: és art o no ho és? El darrer episodi l’ha generat la mare d’una criatura de dos anys. El nen s’entretenia jugant amb pintures i ketchup (ho explica La Vanguardia) sobre les teles, i la mare s’ho ha passat bé exposant les obres i creant unes descripcions de l’obra i l’artista la mar de suggerents.

Freddie Linsky

No dubto que pintures com la que podeu veure aquí siguin boniques o suggerents. Però, en la meva modesta opinió, no és Art. No m’empasso que aquest nen de dos anys hagi aplicat criteris estètics, hagi reflexionat sobre la realitat i hagi projectat la seva interpretació del que ha observat en la tela. No nego que tingui mèrit, dic que no s’ajusta a la definició d’art.

I ajustar-se a les definicions és important. Comences concedint que això és art, continues afirmant que qualsevol llibre és Literatura, i acabes admetent com una opció política qualsevol bestiesa formulada per un que té un micròfon al davant i pot parlar.

Digueu-me set-ciències, elitista, primmirat o com vulgueu. Cal que mantinguem un criteri exigent per a jutjar allò que ens proposin. Del contrari, perdrem qualitat de vida: escoltarem pitjor música, llegirem pitjors llibres i viurem i veurem en cases més lletges.

No estic negant-li a ningú a dedicar-se a les seves aficions. El que crec és que, si bé podem i volem quedar bé amb el nostre amic i dir-li que el conte que ha escrit està molt bé i que està fet un escriptor consumat, hem també de tenir clar que hi ha nivells d’exigència no només en la qualitat de l’obra final sinó també en el procés d’elaboració que convé respectar. Si baixem el nivell d’exigència empobrim la nostra experiència vital.

Afegeixo: el que determina si és Art o no, és el context. L’artista pot explicar com ha arribat a produir l’obra, quin significat té per ell, quin llenguatge està fent servir. El pintamones només et sap dir que va començar a experimentar amb els pinzells i que s’ho va passar la mar de bé. Fer de pintamones ho puc fer fins i tot jo. Pot ser divertit i el quadre resultat fins i tot pot ser atractiu, però no és Art.

Curiosament, els que juguen partits de costellada els caps de setmana saben perfectament que tot iq que juguen a futbol, no són futbolistes. En canvi, molts que visiten galeries d’art, defensen que qualsevol indocumentat pot produir art.

Salut i sort,
Ivan.

2 respostes a “No és Art”

 1. Bon dia! Passava per aquí i he pensat…

  Una bona reflexió! Però…

  Estic en desacord amb alguna cosa que dius, per exemple el tema de les definicions. No trobes que precisament, aferrar-se a les defincions ens porta a no saber quan s’ha de passar els límits, quan fer excepcions? I és més, “by the way”, què entenem per art? Qui diu que art tingui una única definció indestructible i universal? (Continuo estimant molt a Plató, però crec que ens ha fet molt mal a tots en aquest sentit)

  Podriem preguntar-nos el mateix amb l’amor, la felicitat i etc.

  Això no vol dir que estigui d’acord amb moltes de les coses que dius, com que, per desgràcia, es perverteixin alguns camps gràcies a gent que se’n sap aprofitar molt bé…

  En fi, aquí la meva opinió!

  Bon dia!

 2. He parlat de respectar les defincions, no pas els cànons que alguns volen imposar per a marcar les tendències que a ells més els agraden o convenen.

  Fixa’t que he comentat sobre la importància del procés, no sobre el resultat final, ni la tècnica.

  Salutacions i benvingut a Lo Bloc.

Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: